18.4.20

Πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα… αν ξημερώσει...


Ο κόσμος κατάλαβε τα λάθη του, οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου τομέα για την προστασία των πολιτών, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, και μπροστά μας ανατέλλει μια νέα εποχή αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

Και ύστερα ξυπνήσαμε…


Τα ευχολόγια που ακούγονται και γράφονται καθημερινά σε αριστερά και δεξιά ΜΜΕ αποτελούν, ενδεχομένως, ένα χάπι τύπου πλασίμπο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης που αντιμετωπίζουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με πανδημίες. Αυτές απλώς επιταχύνουν, με τρομακτικούς ρυθμούς, υπάρχουσες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και, κατ’ επέκταση, στην πολιτική και την κοινωνία.

Ας δούμε με λίγη μεγαλύτερη προσοχή τα πραγματικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον TIGER (ένα σύνολο από δείκτες με τους οποίους το ίδρυμα Brookings και οι Financial Times καταγράφουν τη διεθνή ανάπτυξη), η παγκόσμια οικονομία οδηγούνταν στη μεγαλύτερη κατάρρευση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ πριν από την κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά, η πτώση αφορά το σύνολο του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της JPMorgan, μπορεί να φτάσει τα 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο των αποθεματικών που θα μπορούσαν να ρίξουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, από κοινού, στη μάχη, μόλις και μετά βίας φτάνουν το 1,2 τρισ. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης, αρκεί να φανταστούμε μια εικόνα του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη, στον οποίο, ξαφνικά, θα εξαφανιστεί η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: