14.4.20

Σταϊκούρας: Θα υπάρχει μια βαθιά ύφεση...


«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς ("Παραπολιτικά 90,1"), αν είμαστε προετοιμασμένοι στην οικονομία να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ύφεση, δήλωσε: «Αυτό...
προσπαθούμε να κάνουμε, αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε και αυτό επιτυγχάνουμε μέχρι σήμερα ρίχνοντας όλο και περισσότερα όπλα στη μάχη. Αντιλαμβανόμενοι ποια είναι η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην οικονομία μετά από τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και κρατώντας κάποια «καύσιμα» για την επόμενη μέρα είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

«Η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση, δεν είμαι σε θέση να σας πω το μέγεθός της όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να πει το μέγεθος της ύφεσης για τη δική της χώρα. Η Ευρώπη κάνει εκτιμήσεις ότι η ύφεση στις χώρες της θα είναι από 5 ως 10% εκεί θα κυμαίνεται και η Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα σήμερα για να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανέργους και μακροχρόνια άνεργους, και ταυτόχρονα να δρομολογήσουμε εκείνες τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία την επόμενη μέρα έχοντας όμως ακόμα σημαντικούς αγνώστους».

«Άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, άγνωστη παράμετρος είναι εάν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά, και άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, είναι ο τουρισμός. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητικά αν συγκρίνουμε το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία σε άλλες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα και ειδικά στο πεδίο της ανεργίας. Οι εκτιμήσεις πολλών οίκων στο εξωτερικό είναι ότι δεν πρόλαβαν πολλές άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το θέμα της ανεργίας», ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο ο υπουργός επισήμανε αυτό «δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε δυσμενείς συνέπειες αλλά θα έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: