14.4.20

Ο κορονοϊός έπληξε την κυπριακή ΑΟΖ...

Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τον προγραμματισμό γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η μία μετά την άλλη, οι διεθνείς εταιρείες που έχουν δικαιώματα έρευνας και σχεδίαζαν γεωτρήσεις εντός του 2020, ματαιώνουν τους σχεδιασμούς τους για...

το τρέχον έτος.

Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil ενημέρωσε εγγράφως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταθέτοντας τους σχεδιασμούς της για τον ερχόμενο χρόνο, με ενδεικτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Exxon Mobil επικαλείται την κρίση του κορονοϊού για αυτή τη χρονική μετάθεση, ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει ταυτόχρονα και ο λόγος της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που επηρεάζει τους σχεδιασμούς της εταιρείας. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, επιβεβαίωσε την αναβολή των δύο γεωτρήσεων, ωστόσο δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Προς αναβολή οδεύουν πιθανότατα και οι προγραμματισμένες για το τέλος Απριλίου εργασίες της κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο Τεμάχιο 6. Η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία που κατέχει και τα περισσότερα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, με τον κ. Λακκοτρύπη να δηλώνει πως «Σίγουρα θα δούμε μια καθυστέρηση γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο είχαμε προγραμματίσει έως και 5 γεωτρήσεις για εφέτος και θα μπορούσε και τα επόμενα δύο χρόνια έως και 9 γεωτρήσεις. Αναμένω ότι και εκείνο το πρόγραμμα θα επηρεαστεί λόγω του κορονοϊού, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των πλοίων να μετακινούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: