7.4.20

Εβρος: Δύο νεκροί...


...μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες...

Την ύπαρξη δύο νεκρών στον Εβρο από πυρά, μιας αγνοούμενης που θεωρείται πιθανότατα νεκρή και δεκάδων προσφύγων και μεταναστών τραυματισμένων από...
πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, χτυπήματα με κλομπ, ρόπαλα, κλοτσιές και γροθιές από τις ελληνικές δυνάμεις καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση που επικράτησε στον Εβρο μετά τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης και ορισμένων ελληνικών, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.», που δημοσιοποίησαν μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες για την ύπαρξη των δύο νεκρών και τραυματιών, όπως και για την ανησυχητική έξαρση της ξενοφοβικής βίας στα σύνορα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενστόλων, που επαναπροωθούσαν νύχτα στην Τουρκία πρόσφυγες, αφού πρώτα τους αφαιρούσαν προσωπικά αντικείμενα και χρήματα.

Προσθέτει επίσης τη συγκλονιστική καταγγελία Σύρου που έχασε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα ένοπλων στρατιωτών στις 29 Φεβρουαρίου. Η βάρκα είχε μεταφέρει πρώτα τα έξι παιδιά τους στην ελληνική όχθη και περίμεναν να γυρίσει για να μεταφέρει και τους ίδιους. Είδαν όμως να καταφτάνουν απέναντι δύο στρατιωτικά οχήματα με έξι στρατιώτες που πυροβόλησαν στον αέρα. Ανήσυχοι για τα παιδιά, αποφάσισαν να μην περιμένουν και μπήκαν στο ποτάμι για να περάσουν με τα πόδια. Στο βαθύτερο σημείο, το νερό έφτανε στον ώμο του άνδρα και στον λαιμό της γυναίκας. Οι στρατιώτες τούς φώναζαν, αλλά δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα. Οταν έφτασαν δυο-τρία μέτρα από την όχθη, ήρθαν αντιμέτωποι με τους στρατιώτες, λίγα μέτρα πιο πίσω, και τους σημάδευαν με τα όπλα τους.


«Πυροβόλησαν και πέσαμε μέσα στο νερό από τον φόβο μας. Είδα έναν με περίστροφο και ένα τουφέκι. Εφτασα στην όχθη, η γυναίκα μου ήταν πίσω μου. Η τελευταία εικόνα που έχω απ' αυτήν είναι να στέκεται περίπου δύο μέτρα πίσω μου με το κεφάλι έξω από το νερό. Οι στρατιώτες με πλησίασαν, προσπάθησα να γυρίσω να πάρω τη γυναίκα μου, αλλά με άρπαξαν και με έσπρωξαν με το κεφάλι κάτω, στραμμένο στην άλλη πλευρά, έτσι που δεν μπορούσα να βλέπω το ποτάμι. Προσπάθησα να σηκωθώ, αλλά ο στρατιώτης μού έβαλε το όπλο στο κεφάλι. Πυροβόλησαν συνολικά τρεις φορές», αναφέρει ο άντρας στο κλιμάκιο της οργάνωσης.

Τον κράτησαν μαζί με τα παιδιά κάποιες ώρες, τους πήραν τα ρούχα, τους ξαναπήγαν στο ποτάμι και τους πέρασαν απέναντι με ξύλινη βάρκα, μαζί με άλλους. Με τη βοήθεια δικηγόρων στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναζητά από τις αρχές πληροφορίες για να εντοπίσει τη γυναίκα του, αλλά μάταια.

Εκτός από την αγνοούμενη γυναίκα από τη Συρία, που εκτιμάται ότι είναι νεκρή, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει τον θάνατο του 22χρονου Μοχάμεντ αλ Αραμπ από τη Συρία στις 2 Μαρτίου από πυρά, σύμφωνα με την ανάλυση οπτικού υλικού της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture.

Επιβεβαιώνει επίσης τον θάνατο του 43χρονου Μοχάμεντ Γκουλζάρι από το Πακιστάν στις 4 Μαρτίου, που δημοσιοποίησαν η «Εφ.Συν.» και διεθνή μέσα. Σύμφωνα με αντίγραφο από την αυτοψία των τουρκικών αρχών, μια σφαίρα 5 χιλιοστών αφαιρέθηκε από το σώμα του.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διατάξει έρευνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες και τις ενδείξεις και να μιλά για «μια καλοσχεδιασμένη εκστρατεία fake news και προπαγάνδας, που μόνο μια κρατική μηχανή που έχει φυλακίσει χιλιάδες δημοσιογράφους, μπορεί να οργανώσει», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Hans Seidel των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας με τις γνωστές ακραίες ξενοφοβικές θέσεις.

34 μαρτυρίες

Αν μη τι άλλο, η Διεθνής Αμνηστία είδε τη διευθύντριά της στην Τουρκία να φυλακίζεται και έχει βέβαια καταγράψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί. Για την έρευνά της για τον Εβρο, η οργάνωση βασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών και οργανώσεων στην Τουρκία και στην Ελλάδα και σε επιτόπια αυτοψία στην Αδριανούπολη, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στις αρχές Μαρτίου, όπου κατέγραψε τις μαρτυρίες 34 προσφύγων και μεταναστών που είχαν επιχειρήσει να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου ή τα είχαν καταφέρει, μερικοί μάλιστα φτάνοντας αρκετά μέσα, ύστερα από πορεία ημερών.

Η έκθεση καταγράφει πώς η Τουρκία διευκόλυνε και ενθάρρυνε τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν στα σύνορα, χωρίς να εξασφαλίζει τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Καταγράφει επίσης παρενόχληση των τουρκικών αρχών προς δημοσιογράφους στην περιοχή.

Καταγράφει όμως και δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που υπέστησαν βία, πλιάτσικο και κακομεταχείριση στα χέρια των ελληνικών αρχών, οι οποίες τους γύρισαν πίσω στην Τουρκία, έξω από κάθε νόμιμη και ανεκτή διαδικασία. Καταγράφει επίσης τις βίαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, όπως και παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: