14.4.20

Όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός…


Τι ήθελε να πει και τι ήθελε να κρύψει ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα;
Κάθε φορά που ένας...
πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους πολίτες μέσω διαγγέλματος, προσπερνώντας όλους τους άλλους τρόπους που διαθέτει – και ένας πρωθυπουργός διαθέτει πολλούς – σημαίνει ότι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι βαρυσήμαντο έχει να εξαγγείλει.


Όταν όμως η χώρα μαστίζεται από μια ισχυρά μεταδοτική και πρωτόγνωρη πανδημία που απειλεί τον πληθυσμό και όταν καθημερινά τα δελτία ειδήσεων μυρίζουν αρρώστια και θάνατο, όταν η οικονομία της χώρας βυθίζεται στην ύφεση, με την αγορά να έχει παγώσει, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια να έχουν απαγορευτεί και τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα να ακυρώνονται μαζικά από τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρακτορεία, όταν οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε πρωτοφανή αδιέξοδα και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά στο σπίτι, βλέποντας τις οικονομίες τους να εξαντλούνται και την προοπτική επιστροφής τους στη δουλειά να χάνεται, όταν συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα σου και είσαι πρωθυπουργός, δεν μπορεί να σκηνοθετείς ολόκληρο διάγγελμα για να ανακοινώσεις ένα επίδομα για ένα μικρό μόνο μέρος των πολιτών κι αυτό ύψους μόλις 400 Ευρώ...

Ή κάτι άλλο θέλεις να πεις και δεν το λες ευθέως ή κάτι θέλεις να κρύψεις και το κρύβεις επιμελώς.

Στην περίπτωση του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού ισχύουν και τα δυο.

Η απόκρυψη της αλήθειας για την εξάπλωση της νόσου

Πρώτη λοιπόν αλήθεια που ο πρωθυπουργός επιμελώς απέκρυψε μέσα από τα ωραία λόγια που απηύθυνε στους πολίτες και πίσω από την ωραιοποιημένη εικόνα της χώρας που παρουσίασε μέσω του βιντεοσκοπημένου διαγγέλματος, είναι αυτή που έχει να κάνει με την εξάπλωση της πανδημίας.

Σε αντίθεση με τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υπέδειξε συχνά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό για να υπάρχει σαφής εικόνα, ανά πάσα στιγμή, της εξάπλωσης του ιού, η δική μας κυβέρνηση επέλεξε την οδό της υποκαταγραφής.

Συνειδητά λοιπόν επέλεξε εξ αρχής να διεξάγει τα λιγότερα δυνατά τεστ, ώστε να υποτιμάται η αλήθεια για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα αίσθημα πλαστής αισιοδοξίας και εκπέμποντας ένα μήνυμα κατασκευασμένης επιτυχίας. Τα μόλις 3.583 τεστ μέχρι τώρα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατατάσσουν τη χώρα μας στην πολύ χαμηλή 66η θέση διεθνώς, μαζί με χώρες του τρίτου κόσμου. Τη στιγμή που τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη με συχνά τεστ, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Μυλοπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: