20.4.20

Αποφασισμένος ο Κόντε να το πάει μέχρι τέλους...



 ... για το κορονο-ομόλογο...
Nέα δεδομένα δημιουργούν οι δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι θα επιμείνει στην έκδοση κορονοομόλογου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη...



Μάλιστα ο Τζ. Κόντε υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε ξεχάσει ότι στην πρόσφατη οικονομική κρίση ζητήθηκαν απαράδεκτες θυσίες από τους Έλληνες για να λάβουν δάνεια», την ίδια στιγμή που κάποιοι στη χώρα μας θεωρούν ακόμα τα Μνημόνια ως… «ευλογία»!

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» δημοσιεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου της Sueddeutsche Zeitung, με τις δηλώσεις του Τζ. Κόντε υπό τον τίτλο: «Πρωθυπουργός Conte: "Είναι αδιαμφισβήτητο: η Ιταλία ήταν μόνη της"»:

Επιχειρηματολογώντας με μεγάλη ζέση, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte τάσσεται υπέρ της επίδειξης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο πλαίσιο της κρίσης. «Βιώνουμε το μεγαλύτερο σοκ από τον τελευταίο πόλεμο, και γι' αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει μια απάντηση», δηλώνει ο Conte στη συνέντευξή του. Η ΕΕ χρειάζεται τώρα «όλη τη δύναμη πυρός», «και μάλιστα μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων». Ο Conte τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι «η κοινοτικοποίηση παρελθόντων ή μελλοντικών χρεών, αλλά μόνο το ότι πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτήν την εξαιρετική συγκυρία».

Την επόμενη Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να βρουν τρόπους εξόδου από τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Τα ευρω-ομόλογα ή κορωνο-ομόλογα, τα οποία απαιτούν κυρίως χώρες από το Νότο της ηπείρου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, για παράδειγμα στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Conte επικρίνει έντονα γι’ αυτό το Βερολίνο και τη Χάγη. «Εμείς πρέπει ως Ευρωπαίοι να κοιτάξουμε την Ευρώπη», δηλώνει. Η Ιταλία ήταν συχνά στην πρώτη γραμμή της Ιστορίας όταν ήταν ζητούμενο να επιδεχθεί αλληλεγγύη προς τις χώρες «που βρίσκονταν στα ερείπια εξαιτίας ενός εποχικού γεγονότος», για παράδειγμα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρασχέθηκε και βοήθεια με στόχο να αναπτυχθεί ένα όραμα για το μέλλον. «Στο τέλος προέκυψε με αυτόν τον τρόπο το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Η άποψη, για παράδειγμα, της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ή της ολλανδικής κυβέρνησης «θα πρέπει τώρα να αλλάξει». Ο ίδιος είναι σταθερά αποφασισμένος να απαιτήσει μέχρι τέλους τη δημιουργία ενός τέτοιου «κοινού, φιλόδοξου και δίκαιου χρηματοοικονομικού μέσου». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο: «Η Ευρώπη είναι σταθερή και ενιαία».

Ο Conte έκανε λόγο για ένα χρηματοοικονομικό μέσο «για πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα» και υποστήριξε ότι πολλές χώρες κοιτάζουν να εξασφαλίσουν μόνο το δικό τους πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι «υψηλότερο από τους κανόνες της ΕΕ». Με αυτό το πλεόνασμα, η Γερμανία δεν λειτουργεί ως ατμομηχανή, αλλά ως «φρένο της Ευρώπης».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης ESM έχει δικαιολογημένα κακή φήμη στη χώρα του. «Δεν έχουμε ξεχάσει ότι στην πρόσφατη οικονομική κρίση ζητήθηκαν απαράδεκτες θυσίες από τους Έλληνες για να λάβουν δάνεια». Και ίδιος είναι δύσπιστος για τη χρήση αυτού του μέσου, αν και θα μπορούσε να αποφέρει στην Ιταλία περίπου 35-37 δις Ευρώ. Επιπλέον, δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι οι πιστωτικές γραμμές του ESM θα δοθούν στο τέλος χωρίς όρους. Οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συμφώνησαν ως προς αυτό εάν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για δαπάνες υπέρ του συστήματος Υγείας. «Θα δούμε», δηλώνει ο Conte.

Ο Πρωθυπουργός ανατρέχει στο ξέσπασμα της επιδημίας στην Ιταλία τον Φεβρουάριο. «Η Ιταλία ήταν μόνη της», λέει. Αντί να σταλεί βοήθεια, στη Βόρεια Ευρώπη κατέφυγαν τάχιστα στις παλιές κοινοτοπίες για την Ιταλία. Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα άδικο το γεγονός ότι πάντοτε προβάλλεται αντανακλαστικά ο ισχυρισμός ότι το ιταλικό κράτος σπαταλά χρήματα. Τα τελευταία 22 χρόνια μόνο μία φορά, το 2009, μια ιταλική κυβέρνηση δαπάνησε περισσότερα χρήματα από όσα είχε στη διάθεσή της.
«Το ότι εξακολουθούσαμε να έχουμε έλλειμμα στον προϋπολογισμό μας οφείλεται μόνο στον τόκο που έπρεπε να πληρώσουμε για τα χρέη μας», τα οποία κληρονομήθηκαν από μια εποχή που οι πληρωμές στην Ιταλία γίνονταν ακόμη με τη Λίρα. Η Ιταλία εξυπηρετεί πάντοτε εγκαίρως τα χρέη της. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η Ιταλία είναι ένας πολύ αξιόπιστος πληρωτής, «θα έλεγα μάλιστα: ένας εξαιρετικός πληρωτής». Επιπλέον, και αυτό συνεχώς λησμονείται, η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, είναι καθαρός πληρωτής στην Ένωση.

Η δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος του ιταλικού πληθυσμού για την Ευρώπη προέρχεται από το γεγονός ότι ακριβώς εκείνες οι χώρες που διστάζουν «να κάνουν μεγάλα σχέδια» και να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, είναι αυτές που επωφελήθηκαν περισσότερο από την Ένωση. Σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ολλανδία, η οποία με το φορολογικό της ντάμπινγκ δελέασε χιλιάδες μεγάλες διεθνείς εταιρείες να μεταφερθούν εκεί. Για άλλες χώρες της ΕΕ, η απώλεια φόρου ήταν μεγάλη. Κανείς δεν πρέπει επομένως να αισθάνεται σαν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη. «Δεν υπάρχει ο καλύτερος μαθητής της τάξης. Αυτή η συμπεριφορά είναι εκτός τόπου και χρόνου, ειδικά τώρα».

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ιταλία από τον Covid-19. Χάρη σε δραστικά μέτρα, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει την επαπειλούμενη κατάρρευση του εθνικού συστήματος Υγείας. Ο αριθμός των κατειλημμένων κλινών εντατικής θεραπείας στην Ιταλία μειώνεται σταθερά εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, και τώρα είναι μικρότερος από 3.000. Ο χειρότερος κίνδυνος έχει προς το παρόν αποφευχθεί. Η παύση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 4 Μαΐου. Ορισμένοι οικονομικοί τομείς αναμένεται να αρχίσουν και πάλι τη λειτουργία τους νωρίτερα και υπό αυστηρούς όρους. Ο Conte δηλώνει ότι κοιμάται λίγο αυτές τις ημέρες, το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο.

Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: