16.4.20

«Οδοιπορικό» πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Θήβας...


... από την Πόλα Ρούπα...
Με επιστολή της η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 13/4 η Πόλα Ρούπα, κρατούμενη στις φυλακές Θήβας, περιγράφει μέσα από τα δικά τις μάτια την κατάσταση στις φυλακές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως...
είναι γνωστό, τις τελευταίες ημέρες οι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, λόγω του κινδύνου της πανδημίας.

Η Πόλα Ρούπα αναφέρεται στην επιστολή της, μεταξύ άλλων, στον θάνατο της συγκρατούμενης της Αζιζέ Ντεμίρογλου, η οποία σύμφωνα με τις υπόλοιπες κρατούμενες είχε συμπτώματα κορωνοιού, ωστόσο δεν εξετάστηκε παρά τις εκκλήσεις της.

Η επιστολή της Πόλα Ρούπα:

Εξέγερση στο φασισμό και στο θάνατο

Βρίσκομαι στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα-Θήβας από τις 20/3 όπου τέθηκα σε καραντίνα μαζί με άλλες κρατούμενες για 14 ημέρες. Όπως έχω ήδη δημοσιοποιήσει είχε προηγηθεί κινητοποίηση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με άνοιγμα της φυλακής κατά τις μεσημεριανές ώρες και με αιτήματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το βράδυ της ίδια ημέρας ξεκινήσαμε την κινητοποίηση. Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της φυλακής έγινε η αιφνιδιαστική-βίαιη μεταγωγή μου στις φυλακές του Ελαιώνα. Ήταν μια φασιστικού τύπου κίνηση με στόχο να σταματήσει η κινητοποίηση στον Κορυδαλλό και να αποφευχθεί μια εξάπλωση της αντίδρασης των κρατουμένων σε άλλες φυλακές. Τα 2 κείμενα που δημοσιοποιήσαμε από τον Κορυδαλλό για το αίτημα για την αποσυμφόρηση των φυλακών ως αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη μιας καταστροφικής πανδημίας στις ήδη ασφυκτικά γεμάτες φυλακές της χώρας έγινε το έναυσμα για την κινητοποίηση και σε κάποιες άλλες φυλακές. Κείμενα δημοσιεύτηκαν και έγιναν κινητοποιήσεις ή απόπειρες κινητοποιήσεων καθώς κάποιες δεν προχώρησαν λόγω πίεσης και απειλών από τις υπηρεσίες και την κυβέρνησης τη ΝΔ ή γιατί οι κινητοποιήσεις δεν επεκτάθηκαν σε πολλές φυλακές και κυρίως στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού.

Είναι η πρώτη φορά που για μια κινητοποίηση όπως αυτή που κάναμε στον Κορυδαλλό διατάσσεται τέτοιου είδους ειδική μεταγωγή με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις. Στις 24/3 και ενώ εγώ βρισκόμουν στην καραντίνα διατάχθηκε επίσης βίαιη μεταγωγή του Νίκου Μαζιώτη στις φυλακές Δομοκού. Ο λόγος ήταν ότι ο Μαζιώτης επιχειρούσε στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού το ξεκίνημα μιας κινητοποίησης με αίτημα την αποσυμφόρηση.

Όταν βγήκα από την καραντίνα στις 2/4 μπήκα στην Γ΄ πτέρυγα. Οι κρατούμενες της Γ΄ αλλά και από άλλες πτέρυγες της φυλακής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες για το γεγονός ότι δεν προχωρούσε η κυβέρνηση ούτε καν στη περιορισμένη αποσυμφόρηση που είχε υποσχεθεί. Οι γυναίκες στη Θήβα είχαν ήδη αποστείλει δικό τους κείμενο στο υπουργείο για την αναγκαιότητα να γίνει αποσυμφόρηση δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, κρατούμενες/ους μεγάλης ηλικίας, έγκυες και μωρομάνες.

Η κατάσταση στη φυλακή είχε γίνει ακόμα περισσότερο πιεστική λόγω και της δυσκολίας μετάβασης στα νοσοκομεία των αρρώστων, δυσκολία που είχε δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Γνωρίζω από τότε που βρισκόμουν στις φυλακές Κορυδαλλού και από την ίδια την εκεί υπηρεσία ότι είχε δοθεί οδηγία στις φυλακές να μην στέλνουν περιστατικά στα νοσοκομεία. Εκτός μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά, χειρουργεία αναβλήθηκαν, οι εξετάσεις ακυρώνονταν επειδή ως γνωστόν τα νοσοκομεία δοκιμάζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορωνοϊού.

Στην φυλακή του Ελαιώνα διεξαγόταν μια ‘’άτυπη συζήτηση’’ για το τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην Γ΄ πτέρυγα όπου βρίσκομαι στις 7/3 για να συζητηθεί και να αποφασιστεί τι είδους κινητοποίηση θέλουμε να κάνουμε. Είχε ήδη τεθεί ως πρόβλημα ότι ακόμα και αν δεν χτυπηθούν οι φυλακές από μια πανδημία του κορωνοϊού, πολλές/πολλοί κρατούμενες/οι κινδύνευαν να πεθάνουν και από άλλα προβλήματα υγείας, καθώς μεταγωγές κρατουμένων στα νοσοκομεία είτε δεν γίνονται καθόλου είτε στην καλύτερη περίπτωση γίνονται πολύ σπάνια. Η φυλακή Ελαιώνα όμως όπως πληροφορήθηκα από συγκρατούμενές μου δύσκολα έστελνε επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία ακόμα και μικρά παιδιά. Μόλις πάτησα το πόδι μου στην φυλακή αυτή το πρώτο πράγμα που πληροφορήθηκα στη Β΄ πτέρυγα που μας είχαν σε καραντίνα ήταν ότι ένα μήνα πριν μια κρατούμενη από την Ε΄ πτέρυγα η Γεωργία Τριανταφύλλου (Ρομά) είχε πεθάνει στη φυλακή. Φώναζε ότι δεν ήταν καλά αλλά δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στην Ε΄ πτέρυγα που ως επί το πλείστον κρατούνται γυναίκες Ρομά η κατάσταση είναι απελπιστική. Μέχρι και 19 άτομα στοιβάζονται σε θαλάμους το πολύ 12 ατόμων ενώ η μεταχείριση που έχουν από την υπηρεσία είναι άσχημη. Όμως η αντιμετώπιση και των άλλων κρατουμένων γυναικών δεν είναι πολύ καλλίτερη. Μου έχουν εξιστορήσει περιστατικά ξυλοδαρμών από υπαλλήλους (σε μια περίπτωση η κρατούμενη Π.Α που είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα έχει κάνει μήνυση για εξύβριση και ταπείνωση).

Όσο για τα νοσοκομεία και την πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ δύσκολη ενώ οι αντιδράσεις γυναικών σε αρνήσεις της υπηρεσίας να μεταφέρουν αυτές ή τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ‘‘πληρώνονται’’ με πειθαρχικά τα οποία από ότι έχω διαπιστώσει, πέφτουν βροχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κ.Π που ήταν στις μωρομάνες όπου το μωρό της είχε μολυνθεί από τσίμπημα εντόμου και η υπηρεσία της αρνιόταν να την μεταφέρουν με το παιδί της στο νοσοκομείο. Η Κ.Π αρνήθηκε να μπει το βράδυ στο κελί της απαιτώντας να πάει στο νοσοκομείο με το παιδί της. Την επόμενη ημέρα την μετέφεραν με το παιδί της στο νοσοκομείο. Εξετάστηκε το παιδί, του δόθηκε αγωγή, αλλά μόλις πάτησε το πόδι της στη φυλακή της επιβλήθηκε πειθαρχικό ενός χρόνου στέρησης ημερομισθίων. Δηλαδή η διαμαρτυρία μιας μητέρας κρατούμενης για να πάει το παιδί της στο νοσοκομείο ‘‘πληρώνεται’’ στη Θήβα με περισσότερη φυλακή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1 χρόνος επιπλέον. Τα περιστατικά με τα άρρωστα μωρά που δεν μεταφέρονται σε νοσοκομεία είναι πολλά. Χαρακτηριστική περίπτωση που η ίδια θυμάμαι όταν είχα συλληφθεί έγκυος το 2010 και είχα μεταφερθεί στις μωραμένες ήταν ένα μωρό 2 ετών που ψηνόταν στον πυρετό και έκανε εμετούς για 3 ημέρες, η μάνα του φώναζε και δεν το πήγαιναν στο νοσοκομείο. Είχα καταλάβει ότι το να κρατάς παιδί σε αυτή τη φυλακή ήταν επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του και όταν μεταφέρθηκα στις φυλακές Κορυδαλλού προχώρησα σε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την μόνιμη μεταγωγή μου στις φυλακές Κορυδαλλού όπου τουλάχιστον εκεί υπάρχει άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία. Το αίτημά μου που ήταν μια καταγγελία των απαράδεκτων και επικίνδυνων συνθηκών κράτησης των μωρών στις φυλακές του Ελαιώνα έγινε δεκτό αφού το υπουργείο προφανώς προτίμησε να με κρατήσει στον Κορυδαλλό προκειμένου να μην διαταράξει την ‘‘ηρεμία’’ της φυλακής Ελαιώνα. Όποιος θέλει να κάνει μια διερεύνηση του θέματος μπορεί να προσφύγει στα αρχεία των νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας όπου θα βρει πολλά περιστατικά καθυστερημένων μεταφορών άρρωστων παιδιών. Μια περίπτωση που η ίδια θυμάμαι είναι το 2017 όπου ένα αγοράκι 3 ετών με σπασμένο χέρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με 2 ημέρες καθυστέρηση και ενώ η μάνα του χτυπιόταν στην φυλακή προκαλώντας την αγανάκτηση των γιατρών του νοσοκομείου.

Οι ‘‘ιδανικές’’ εικόνες που προβάλλουν τα ρεπορτάζ για τις φυλακές του Ελαιώνα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ενώ όμως χτυπιέται κάθε απόπειρα πίεσης για την διεκδίκηση δικαιωμάτων των κρατουμένων προς την υπηρεσία όπως τα ζητήματα υγείας, κάθε αναφορά από κρατούμενη για έλλειψη ιατρικής φροντίδας, προσβολές, κακομεταχείριση, πετιέται από την υπηρεσία στο καλάθι των αχρήστων. Τα αμέτρητα περιστατικά κακής μεταχείρισης και ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης (στην Θήβα δεν υπάρχει γιατρός όλο το 24ωρο και τις αποφάσεις για ποιό περιστατικό θα πάει στο νοσοκομείο ή όχι το αποφασίζουν οι υπάλληλοι βάρδιας), η πίεση και το άγχος για την απειλή της πανδημίας και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με μια πολιτική αυταρχικότητας, απειλών και τιμωρίας που εφαρμόζει η υπηρεσία ώστε να μην εκδηλώνονται διαμαρτυρίες και να μην αντιδρούν οι κρατούμενες είχε συμβάλλει στην τεταμένη κατάσταση που υπήρχε στην φυλακή. Όλα αυτά τα γεγονότα και η καθυστέρηση του υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση όπως είχε υποσχεθεί είχε μετατρέψει τη φυλακή σε μπαρουταποθήκη.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Πόλα Ρούπα, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: