19.4.20

«Εκκαθαρίσεις» στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω πανδημίας...


Δεκαπέντε ακτιβιστές συνελήφθησαν χθες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στην εξεγερμένη πόλη, εκμεταλλευόμενο την κρίση από την πανδημία.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο...
πολιτικός Leung Yiu-chung, ο Μάρτιν Λι, 81 ετών ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και ένας από τους συγγραφείς του Βασικού Νόμου του Χονγκ Κονγκ και ο 71 ετών Τζίμι Λάι, ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily που κρατάει αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στο Πεκίνο.

Οι δυο τελευταίοι κατηγορούνται πως ανήκουν στην λεγόμενη «συμμορία των τεσσάρων» που έχει βάλει στο στόχαστρό της την Κίνα και πως συμμετείχαν στη διοργάνωση παράνομων συγκεντρώσεων. Οι συλλήψεις έγιναν την ώρα που η προσοχή όλων στο Χονγκ Κονγκ είναι στραμμένη στην πανδημία, η οποία ήταν και η αιτία να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών.


Όπως λέει ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και τεχνολογίας του Χινγκ Κονγκ, Σινγκ Μινγκ, η πανδημία είναι «ευκαιρία» να περιοριστούν οι αντιδράσεις στις συλλήψεις καθώς η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη αλλού. Έτσι το Πεκίνο ελπίζει τώρα να καταφέρει να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει τη δεξαμενή υποστήριξης των πολιτικών που στηρίζουν τη δημοκρατία, εν όψει και των εκλογών για νομοθετικά συμβούλια που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της χρονιάς.

Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε την «ανησυχία» του για τις συλλήψεις παροτρύνοντας τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να μην «πυροδοτούν τις εντάσεις». Περισσότεροι από 7.000 είναι οι συλληφθέντες για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις από τον περασμένο Ιούνιο, και πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται για «ταραχές» με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια. Μερικοί, όπως ο Μάρτιν Λι, είχαν αφεθεί αργότερα με εγγύηση.

«Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα. Νιώθω υπερήφανος να συνεχίσω στο μονοπάτι της δημοκρατίας μαζί με τους νέους του Χονγκ Κονγκ» είχε δηλώσει ο 81χρονος Λι. Ο Βασικός Νόμος, το Σύνταγμα της ημιαυτόνομης πόλης στη συγγραφή του οποίου βοήθησε ο Λι, αναφέρει ότι τα τμήματα που υπάγονται απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο, δεν πρέπει να αναμειγνύονται στις τοπικές υποθέσεις.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τους εκπροσώπους του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ ότι παραβιάζουν αυτό το πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει την αυτονομία της πόλης από την κεντρική κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των Βρετανών. Και χθες, η αντιπροσωπεία του Πεκίνου στην πόλη έδωσε στη δημοσιότητα μια μακροσκελή ανταπάντηση, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος δεν της απαγορεύει να σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ. Όλα αυτά για τους ακτιβιστές, σημαίνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση εντείνει τη δράση της.

«Την ώρα που οι άλλες χώρες προσπαθούν να πολεμήσουν την πανδημία, το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας κυνηγάει τα δημοκρατικά κινήματα στο Χονγκ Κονγκ», έγραψε πολύ χαρακτηριστικά στο Twitter ο ακτιβιστής Τζόσους Γουόνγκ.

Κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και κατά της τοπικής αστυνομίας ότι χρησιμοποιεί τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία για να διαλύσει μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις, με τον επικεφαλής της να μην αποκλείσει να γίνουν κι άλλες συλλήψεις.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: