20.4.20

Ούτε ένα κρούσμα στη Σαμόα...


Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην Υεμένη και το Σουδάν, στις αρχές Απριλίου, μόλις 16 κράτη στο κόσμο παραμένουν απαλλαγμένα από τη νέα θανατηφόρα επιδημία. Ανάμεσά τους και το νησιωτικό σύμπλεγμα Σαμόα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου...
μετά από αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καταφέρνοντας να περιφρουρήσει το σύνολο των 200.000 κατοίκων από το νέο ιό, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης που θα προχωρήσουν σταδιακά.

Για πολλούς είναι άξιο απορίας πώς μικρά νησιά με προβλήματα στις υποδομές και περιορισμένους πόρους κατάφεραν να μην πληγούν από την πανδημία, σε μια συγκυρία μάλιστα που η διεθνής βοήθεια δεν επαρκεί για τα δεκάδες κράτη που την χρειάζονται. Η απάντηση βρίσκεται στην πρόληψη.

Τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Ωκεανία εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο. Ηδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, παρότι δεν υπήρξε κανένα ύποπτο κρούσμα στις Σαμόα, οι αρχές επέβαλαν ότι όσοι έφταναν σ΄αυτές έπρεπε να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα ενώ λίγο αργότερα απαγόρευσαν σε κρουαζιερόπλοια να προσαράζουν στις ακτές τους.


Με την εμφάνιση του πρώτου ύποπτου κρούσματος, -ένας πολίτης που είχε ταξιδέψει στην Νέα Ζηλανδία- η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις 20 Μαρτίου. Έκλεισαν τα σύνορα για όλους εκτός από τους πολίτες που ήθελαν να επαναπατριστούν. Απαγόρευσαν ακόμη και στα αλιευτικά να προσεγγίζουν επιτρέποντας μόνο φορτηγά πλοία που μεταφέρουν προμήθειες και πετρέλαιο ενώ το πλήρωμά τους δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του στα νησιά, αλλιώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Παράλληλα έκλεισαν τα σχολεία και απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων ενώ θεσπίστηκαν υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Όλα τα ύποπτα κρούσματα έκτοτε – λίγες δεκάδες που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, άλλοι τόσοι ναυτικοί και 254 επιβάτες που έφτασαν με την τελευταία πτήση που επιτράπηκε να προσγειωθεί στη χώρα-, παρέμειναν σε καραντίνα. Τα τεστ όλων, που λόγω έλλειψης εργαστηρίων στάλθηκαν στην Αυστραλία, βγήκαν αρνητικά.

«Με δυσκολία κοιμόμαστε τα βράδια σκεπτόμενοι πώς να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία από την επιδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαλιελαγκάοϊ μιλώντας για το πόσο δύσκολο ήταν να παρθούν αυτά τα αυστηρά μέτρα καθώς το 25% του ΑΕΠ των Σαμόα προέρχεται από τον τουρισμό, ένας από τους τομείς που περισσότερα επλήγησαν από τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε.

Τώρα καφέ και εστιατόρια άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους αλλά διατηρώντας το μέτρο της απόστασης 2 μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια, όπως λειτουργούν ξανά τα λεωφορεία αλλά μεταφέροντας το πολύ 20 επιβάτες, αλλά συνεχίζει η απαγόρευση να χρησιμοποιούν τα φέρι οι μεγαλύτεροι των 60 ετών, εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για την μετακίνηση. Αν ωστόσο υπάρξει έστω κι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι αρχές ξεκαθάρισαν ότι η χώρα θα ξαναμπεί σε καραντίνα.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την ταχεία και επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στις Σαμόα: έμαθε από την ίδια της την εμπειρία, λέει ο Άλβαρο Όγιος, εκπρόσωπος μιας από τις 12 υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τον περασμένο Νοέμβριο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημίας ιλαράς, που κράτησε ως τον Ιανουάριο προκαλώντας μια κρίσιμη κατάσταση καθώς προσέβαλε το 2% του πληθυσμού και στοίχισε τη ζωή σε 83 παιδιά.

Σε αυτό το διάστημα οι Σαμόα έλαβαν σημαντική διεθνή βοήθεια, θωράκισαν το σύστημα υγείας, ενώ το σημαντικότερο, όπως εξηγεί ο Όγιος μιλώντας στην El Pais, είναι πως πολιτικοί και πολίτες συνειδητοποίησαν τους κινδύνους από επιδημίες που μπορεί να μεταδοθούν ανεξέλεγκτα. «Μετά από αυτό, η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σχέδιο άμεσης δράσης για την επικείμενη –τότε- νέα πανδημία, παίρνοντας μέτρα τόσο για να μην φτάσει στο νησί ο ιός όσο και για να προετοιμάσει τον πληθυσμό εάν έφτανε. Και τα κατάφερε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: