22.4.20

«Είστε παράνομος. Βγήκατε για άσκηση και φοράτε τζιν!»...


Αντιμέτωπος με την αστυνομική αυθαιρεσία, ενισχυμένη με μπόλικο παραλογισμό, ήλθε ο Δ. Καλαντζής, μέλος της Κίνησης Κατοίκων «Πεδίον του Αρεως, το Πάρκο μας», σύμφωνα με...
όσα περιγράφει σε καταγγελία του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αστυνομικοί -ένστολοι και μη- βρέθηκαν στην πλατεία Πρωτομαγιάς ζητώντας από πολίτες να απομακρυνθούν με άκρως απαράδεκτο τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που περιγράφει ο κ. Καλαντζής: άντρας της Ασφάλειας «με μαύρη μάσκα στο στόμα, περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία», διέταζε 12χρονο αγόρι σε ποδήλατο να φύγει αμέσως. «Μα κάνω άσκηση...» τόνισε το αγόρι. «Δεν είναι άσκηση το ποδήλατο! Να πας αμέσως σπίτι σου!» απαίτησε ο... μασκοφόρος, εφόσον «είμαι αστυνομικός και θα κάνεις αυτό που σου λέω!».


Ο διάλογος

Ο καταγγέλλων πλησίασε τους αστυνομικούς λέγοντάς τους ότι «δεν είναι σωστός ο τρόπος που απευθύνονται σε παιδιά και ότι αυτός ο τρόπος γεννά μόνο αντίδραση». Περιγράφει ότι ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Αυτές τις εντολές έχουμε.

- Να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο σε παιδιά;.

- Και τι θέλετε εσείς, κύριε; Είστε κι εσείς παράνομος! πετάχτηκε ο επικεφαλής της ομάδας (ένας -δυστυχώς- νέος άνθρωπος, περιγράφει ο κ. Καλαντζής).

- Πώς είμαι παράνομος;

- Φοράς τζιν παντελόνι κι όχι φόρμα!

- Και λοιπόν;

- Δεν επιτρέπεται να είσαι έξω παρά μόνο για άσκηση.

- Ασκηση δεν είναι μόνο να κάνεις πους απς. Μετά από μια ηλικία και ένας απλός περίπατος είναι άσκηση και μπορείς να τον κάνεις και με φόρμα και με παντελόνι και με οτιδήποτε.

- Είσαι παράνομος γιατί στέκεσαι στην πλατεία! συνέχισε ο αστυνομικός, προσπαθώντας, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, «να μου καταλογίσει οπωσδήποτε μία παράβαση επειδή διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά προς το παιδί».

Η πλατεία Πρωτομαγιάς βρίσκεται ακριβώς δίπλα (ανατολικά) στο Πεδίον του Αρεως, που μένει κλειστό από τις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού. Αποτελεί σήμερα έναν από τους ελάχιστους ανοιχτούς χώρους -ένα πραγματικό καταφύγιο- για τη φυσική άσκηση -και την ψυχική υγεία βεβαίως- των κατοίκων μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης γειτονιάς της Αθήνας. Για πολλά παιδιά είναι το μοναδικό σημείο που μπορούν να κινηθούν, να αθληθούν, να παίξουν έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού.

Η Κίνηση Πολιτών

Μια καλή και αξιόπιστη περιγραφή της εικόνας στους ανοιχτούς χώρους της περιοχής μετά το κλείσιμο του μητροπολιτικού πάρκου δίνει ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως»:

«Υπάρχουν αρκετοί περιπατητές που όμως κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους. Οταν μιλάνε με άλλες παρέες βρίσκονται σε αρκετή απόσταση. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο προστατευμένοι από, π.χ., τον χώρο ενός σουπερμάρκετ ή τις λαϊκές αγορές, ακόμη και υπό τους αυστηρούς όρους λειτουργίας των. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ωριμότητα του κόσμου που ακολουθεί τις προδιαγραφές που ορίζουν οι επιστήμονες, περιμένοντας να περάσει αυτή η κρίσιμη καμπή».

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών προτείνουν με τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, ή ακόμα και άμεσα, να ανοίξουν όλα τα πάρκα. «Θα δοθεί η δυνατότητα να διαμοιραστεί καλύτερα ο κόσμος που σήμερα προσπαθεί να βρει λίγο χώρο στα σημεία που επιτρέπεται. Το να παραμένουν κλειστά τα πάρκα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να οξύνει τη γενικότερη κατάσταση όλων όσοι έχουν ανάγκη και να κινηθούν υγιεινά και να επικοινωνήσουν -ακόμη και ως θέαση- με τους συνανθρώπους τους» υπογραμμίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: