4.4.20

Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb...


"Δεν θα είχατε μια αυτοκρατορία χωρίς εμάς», φωνάζει οργισμένος ένας οικοδεσπότης της Airbnb σε ένα βίντεο που απευθύνεται στον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Brian Chesky. «Είναι τα σπίτια μας στην πλατφόρμα σας. Είναι...
το πρόσωπό μας σε εκατομμύρια καταλόγους. Είναι η ψυχή μας που φέρνει τη μαγεία. Από εμάς βγάζετε χρήματα".


Ο άνδρας στο βίντεο εμφανίζεται όλο θυμό για την απόφαση της Airbnb να επιτρέψει στους επισκέπτες να ακυρώσουν τις κρατήσεις για ταξίδια που ξεκινούν πριν από τις 31 Μαΐου με πλήρη επιστροφή λόγω της επιδημίας του κορωναϊού. Το βίντεο έγινε viral και ίσως είναι παρωδία, αλλά, αυτό που είναι σίγουρα πραγματικό είναι πως η Airbnb είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση, η οποία μάλιστα έφτασε ενώ ετοιμαζόταν για την κορύφωσή της. 
 Ο «στρατός» των 700.000 hosts της Airbnb είναι ανήσυχος καθώς εδώ και καιρό χάνει εισόδημα ως αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας της εταιρείας προς τους φιλοξενούμενους. Ο Chesky αυτή τη βδομάδα ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η εταιρεία θα δαπανήσει 250 εκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας το 25% των πληρωμών που θα καταβάλλονταν για κρατήσεις μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Μαΐου. Ένα πρόσθετο ταμείο ανακούφισης, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, διατίθεται στους superhosts και θα δίνει μέχρι 5.000 δολάρια για όσους έχουν πληγεί περισσότερο. To παγκόσμιο lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού μάλλον θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 31 Μαΐου, μέχρι οι κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς μετακίνησης. 
Οι φιλοξενούμενοι αναφέρουν κενά ημερολόγια κρατήσεων που εκτείνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και η έρευνα από την ιστοσελίδα της AirDNA δείχνει ότι οι κρατήσεις σε ορισμένες πόλεις έχουν μειωθεί έως και 96%. Για τους οικοδεσπότες που ενοικιάζουν περιστασιακά το ελεύθερο δωμάτιό τους σε στιλ bed & breakfast, το χαμένο εισόδημα από την Airbnb είναι μια επιπλέον απογοήτευση. Όμως, για όσους έχουν δημιουργήσει χαρτοφυλάκια ακινήτων, μικρά ή μεγάλα, που βασίζονται σε μια συνεχή ροή επισκεπτών, η προοπτική εβδομάδων ή μηνών χωρίς ενοίκους σημαίνει οικονομική καταστροφή. 
 Τα πάντα δείχνουν ότι το εισόδημα Airbnb σε όλο τον κόσμο έχει παγώσει και το επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb είναι τόσο λαβωμένο που θα συμπαρασύρει χιλιάδες ανθρώπους, hosts και εργαζομένους. Για να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιο εισόδημα από τις άδειες ιδιοκτησίες τους, οι ιδιοκτήτες έχουν «ρίξει» στην αγορά ενοικίασης τα διαμερίσματά τους που μέχρι τώρα ήταν στην Airbnb. Στην οδό Princes Street του Εδιμβούργου, για παράδειγμα, υπάρχουν 209 καταχωρήσεις Airbnb σε δρόμο μόλις 494 κατοικιών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: