...αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας...
Ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που ανέλαβε από τους ηγέτες των 27 να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αποφασίζοντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της Ε.Ε., ανακοίνωσε...
χθες ότι η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των 19 θα γίνει στις 7 Απριλίου.
Στο μεταξύ, η πολεμική που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων συνεχίζεται, μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας να ανταποκριθούν στο αίτημα εννέα κρατών μελών, με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία, για έκδοση ευρω-ομόλογου ή κορονο-ομόλογου.Ο γνωστός «μαϊντανός» του Βερολίνου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Γερμανός, Κλάους Ρέγκλινγκ, έσπευσε να υποστηρίξει τη γερμανο-ολλανδική απόρριψη του αιτήματος των «9».
Όπως έγινε γνωστό, ο Μ. Σεντένο έστειλε επιστολή στους 19, στην οποία, αναγγέλλοντας τη σύνοδο της 7ης Απριλίου, αναφέρει ότι το κόστος διάσωσης των οικονομιών θα είναι μεγάλο και θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο από την κρίση όλων, με μεγαλύτερα επίπεδα χρέους. Ο Πορτογάλος ζητεί από τους υπουργούς της ευρωζώνης να μην γίνουν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, που θα έχουν διάρκεια, αιτία κατακερματισμού της ευρωζώνης. Ο τρόπος με τον οποίον η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει το «κοινό βάρος», θα καθορίσει τη μορφή και την έκταση της ανάκαμψης, αλλά και τη συνοχή της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Μ. Σεντένο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των 19, τα εργαλεία που θα εξεταστούν στις 7 Απριλίου, είναι ο ΕΜΣ και η ΕΚΤ, αλλά συνιστά στους υπουργούς να είναι ανοικτοί και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, δε λέει όχι στην πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, να τροποποιηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο(ΠΔΠ) 2021-2027, αφιερώνοντας κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το ΠΔΠ παραμένει στον αέρα, λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες φοβούνται ότι θα επωφεληθεί ο νότος, περνάει στα «ψιλά».
Στις Βρυξέλλες, επικρατεί η άποψη ότι η γραμμή Μέρκελ κερδίζει συνεχώς έδαφος. Εκτός αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσει να κτυπήσει δυνατά το χέρι στο τραπέζι. Προς το παρόν, όμως, κρύβεται πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.
Βλέποντας ότι η γερμανο-ολλανδική θέση έχει επιβληθεί στους κόλπους της Ε.Ε., ο Κλάους Ρέγκλινγκ προέβη σε δηλώσεις (Financial Times) εναντίον της έκδοσης κορονο-ομόλογου, εκτιμώντας ότι τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ΕΜΣ, του οποίου ηγείται, αρκούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Βέβαια, υπό «χαλαρούς όρους»!
Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, για την έκδοση κορονο-ομολόγου θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρούν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα. Η χρησιμοποίηση της προληπτικής γραμμής του ΕΜΣ «υπό χαλαρούς όρους» δεν αναφέρθηκε τυχαία από τον προστατευόμενο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Απλώς προετοίμασε τη θέση που θα υποστηρίξουν το Βερολίνο και η Χάγη στις 7 Απριλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου