16.4.20

Η Κίνα αργησε 6 κρίσιμες ημέρες...

Η Κίνα ήξερε για τη σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού έξι ημέρες πριν κάνει επίσημη ανακοίνωση και ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Associated Press, στις...
14 Ιανουαρίου και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα άρχιζαν να κάνουν ταξίδια εν όψει του των εορτασμών για την πρωτοχρονιά, οι αρχές της χώρας είχαν συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για πανδημία.

Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 20 Ιανουαρίου, όταν ακόμη 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό.

Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Associated Press και έχουν επεξεργαστεί ειδικοί, αυτή η 6ήμερη καθυστέρηση δεν είναι το μοναδικό λάθος των κινεζικών αρχών στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να λάβουν προληπτικά μέτρα και οι υπόλοιπες χώρες.


Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ζούο-Φενγκ Ζανγκ, «αν είχαν δράσει έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι ασθενείς και θα υπήρχε επάρκεια κλινών. Δεν θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας στη Γουχάν».

Υπολόγισε ότι αυτή η καθυστέρηση οδήγησε στη μόλυνση 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και στον θάνατο 133.000 ασθενών.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της Κίνας ήθελε να αποφύγει την πρόκληση πανικού ενώ υποστηρίζουν ότι έδρασε με ταχύτητα χωρίς να γίνεται δημόσια γνωστό.

«Μπορεί να μην είπαν το σωστό πράγμα, αλλά έκαναν το σωστό», αναφέρει ο Ρέι Γιπ, πρώην επικεφαλής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στην Κίνα. «Στις 20 Ιανουαρίου είχαν σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα και αυτή είναι μια λογική καθυστέρηση».

Ωστόσο τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Associated Press από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου δεν καταγράφηκαν περιστατικά του κορονοϊού, ενώ εκατοντάδες ασθενείς με συμπτώματα πήγαιναν στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και όχι στη Γουχάν.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται σε αστοχία των τοπικών ή εθνικών αρχών, ενώ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν οι τοπικές αρχές είχαν ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία είναι ο αυστηρός περιορισμός της πληροφόρησης στη γραφειοκρατική αλυσίδα, αλλά και η απόδοση ευθυνών στους γιατρούς, που τους κατηγορούσαν για διασπορά ψευδών πληροφοριών.

Οι κινεζικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι είχαν επιβάλει σιγή ασυρμάτου και υποστηρίζουν ότι ενημέρωσαν αμέσως τον ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, χαρακτήρισε «άδικο να κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας».

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να δώσουν επιχειρήματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί την Κίνα ότι κράτησε μυστικό την πανδημία και δεν επέτρεψε στον κόσμο να προετοιμαστεί εγκαίρως.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αρχή, από τις 20 Ιανουαρίου, που η Κίνα γνωστοποίησε το πρόβλημα, οι ΗΠΑ δεν έλαβαν μέτρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επί δύο μήνες αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι Αμερικανοί, με αποτέλεσμα να μη γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό στη χώρα.

Ανάλογη συμπεριφορά έδειξε και ο Μπόρις Τζόνσον, έως ότου ασθένησε και ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, που χαρακτήρισε τον κορονοϊό «γριπούλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: