8.3.20

H απαξίωση των «ηλίθιων» πιστών...


Εύλογες, ως έναν βαθμό, οι ανησυχίες για τη μετάδοση του κοροναϊού από τη μετάληψη. Ιδίως μετά τις προκλητικές δημόσιες τοποθετήσεις ιεραρχών, ακόμη και επιδημιολόγων, ότι δεν μεταδίδεται. 
Από την άλλη όμως, αυτή η...
σχεδόν αποκλειστική εστίαση του προοδευτικού χώρου με το συγκεκριμένο ζήτημα προδίδει περισσότερο έναν αντανακλαστικό αντικληρικαλισμό και ελιτίστικη απαξίωση των «ηλίθιων» πιστών, παρά φόβο για την εξάπλωση του ιού.

Και αυτό γιατί καθημερινά μετακινούμαστε εκατομμύρια άνθρωποι σε ασφυκτικά γεμάτα ΜΜΜ, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, γιατί… η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει. Ο κίνδυνος μετάδοσης εδώ είναι πολύ πιο μεγάλος, παρά από τους λίγους πλέον, που πηγαίνουν στις εκκλησίες και τους ακόμη λιγότερους που μεταλαβαίνουν.

Από την άλλη, είναι μεγάλη ανευθυνότητα της ιεραρχίας να υποστηρίζει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στις εκκλησίες και από τη μετάληψη. Κάτι που φυσικά δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα από τα «ιερά» κείμενα. Η δε δικαιολόγηση που προβάλλουν για την υποτιθέμενη ανοσία, δεν είναι θεολογική αλλά φλερτάρει με την ειδωλολατρία - σαν τους εικονολάτρες που πίστευαν ότι αν οι άρρωστοι καταπιούν ξύσμα από τις εικόνες θα γιάνουν.

Ο λόγος που το κάνουν βέβαια είναι διότι η πίστη μέρους του κόσμου στηρίζεται και σε ένα τέτοιο ειδωλολατρικό υπόβαθρο – διάφορα «ιερά» αντικείμενα που προσφέρουν «θαυματουργή» ίαση, προστασία κλπ. Οι ιεράρχες ενθαρρύνουν αυτού του τύπου την πίστη, όπως πχ. με την εξαιρετικά επικερδή – οικονομικά και ιδεολογικά – περιφορά ουκ ολίγων τέτοιων αντικειμένων (ιερές παντόφλες, κάστανα κλπ.).

Το κάνουν διότι γνωρίζουν εμπειρικά αυτό που περιγράφει ο Βέμπερ στην ανάλυσή του των Θρησκειών: ότι η πίστη των λαϊκών μαζών έχει μαγικά και παγανιστικά στοιχεία και έντονο των χαρακτήρα της συναλλαγής – εγώ ακολουθώ το τελετουργικό, ανάβω κερί, μεταλαβαίνω, περιμένω και ο Θεός ή ο άγιος να ικανοποιήσει την επιθυμία μου.

Αν τώρα οι ιεράρχες πάνε κόντρα σε αυτή τη μαγική αντίληψη και υποστηρίξουν το αυτονόητο, ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τον κοροναϊο, διότι η μετάληψη μεταφέρει στον πιστό τη θεία χάρη, δεν είναι εμβόλιο, ούτε αντιβίωση, κινδυνεύουν να κλονίσουν τη σχέση τους με το «ποίμνιο». Και όσο περισσότερο ο προοδευτικός χώρος τους καταγγέλλει δημόσια, τόσο θα επιμένουν, εξίσου δημόσια, για την ανοσία που προσφέρει το «σώμα και το αίμα» του Ιησού, προκειμένου να μη χάσουν πρόσωπο.

Δημητρης Τσιρκας (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: