Oι βασικές συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εκτός από το… μένουμε σπίτι, είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια, να μην βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αέρα και...
να αερίζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας, όταν επιστρέφουμε σπίτι.
Eιδικά για τους δρομείς που έτσι κι αλλιώς καταγράφουν αρκετά χιλιόμετρα, αλλά ακόμα και όλους εκείνους τους ανθρώπους που περπατούν πια καθημερινά για να ασκηθούν και να βγουν για λίγα λεπτά εκτός σπιτιού, λίγες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για το πόσο μπορεί να μείνει ο ιός πάνω σε μια σόλα.
Μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι δύο ή τρεις ημέρες σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες.
Με δεδομένο ότι οι σόλες των παπουτσιών είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά, μη πορώδη υλικά όπως το πλαστικό, καουτσούκ, PVC και το λάστιχο, είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να επιβιώσει και εκεί.
Μπορεί να εξαπλωθεί ο COVID-19 στα παπούτσια σας;
Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες υγιεινής γύρω από τα παπούτσια, δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ.
Καθώς το COVID-19 εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής από κάποιον που έχει μολυνθεί, η πιθανότητα εξάπλωσης ή μόλυνσης του ιού από τα παπούτσια είναι χαμηλή.
«Πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα»
Συμφωνα με τα όσα είπε η Δρ Adwoa Danso, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο στο runnersworld.co.uk:
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η διαπίστωση σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσι μας. O κίνδυνος, πάντως, να κολλήσει κανείς εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αφού θα πρέπει να έχουν πέσει σταγονίδια πάνω στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αν αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού ή τα βγάζουμε στο μπαλκόνι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει να φροντίζουμε να μην βάζουμε το ένα παπούτσι πάνω στο άλλο, ώστε να αποφύγουμε να περάσουμε το μικρόβιο από τη σόλα, σε άλλη επιφάνεια του παπουτσιού.
Για να κολλήσει κανείς από τα παπούτσια του, θα πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα. Πρώτον οι αναπνευστικές εκκρίσεις ενός ατόμου που μολύνθηκε να επιβιώσουν στο πεζοδρόμιο, να μεταφερθούν παπούτσια σας και στη συνέχεια, από τα παπούτσια σας στο στόμα ή τη μύτη σας. Και ειδικά το τελευταίο το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο».
Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να πλησιάζει τόσο πολύ τη σόλα του παπουτσιού του στο στόμα ή τη μύτη του. Και αν υπάρχει, είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσει τώρα αυτήν την κακή… συνήθεια.
https://runnfun.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου