Η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά σε καίριους τομείς αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ, οι κινητές μονάδες κατ’ οίκον ελέγχων και οι προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ωστόσο οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι ηπιότεροι σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία ή ΗΠΑ ● Μαζικά τεστ θα γίνουν μετά την...
άρση των μέτρων αποκάλυψε ο Σωτ. Τσιόδρας.
Bραδύτερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δείχνει επί του παρόντος η καμπύλη αύξησης της πανδημίας στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα να παραμένει κάτω από το 10%.
Ωστόσο, ενώ ως χώρα αγοράζουμε χρόνο με την προληπτική επιβολή των πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη να κάνει τα τόσο αναγκαία βήματα για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κάποια πράγματα γίνονται με σημαντική καθυστέρηση, όπως η δημιουργία στον ΕΟΔΥ «ειδικής γραμμής τηλεφωνικής επικοινωνίας για επαγγελματίες υγείας νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», που ανακοίνωσε χθες ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας.
Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στις δυο τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό -που είναι μονίμως κατειλημμένες- καλεί ο γενικός πληθυσμός και οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα ύποπτα κρούσματα που προσεγγίζουν το ΕΣΥ. Ο δε υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ούτε χθες έδωσε σαφή απάντηση («σε σύντομο χρονικό διάστημα») για το πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι 500 κινητές μονάδες για τον δειγματοληπτικό κατ’ οίκον έλεγχο.
To επίπεδο ανοσίας
Μαζικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα όταν αρθούν τα μέτρα, αποκάλυψε χθες ο Σ. Τσιόδρας. Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα (με 15.151 τεστ μέχρι χθες), επανέλαβε ότι ελάχιστες χώρες εφαρμόζουν ό,τι έκανε η Ταϊβάν ή η Νότια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι περισσότερες χώρες δεν ήταν έτοιμες για κάτι τέτοιο, και υπενθύμισε πως βασικός στόχος είναι και η προφύλαξη όσων υγειονομικών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Επιδημιολογικά δεν είναι απαραίτητος τώρα ο μαζικός έλεγχος πληθυσμού. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μάθουμε το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό μέσω ελέγχων αντισωμάτων» υπογράμμισε ο ίδιος.
Σημειώνεται, πάντως, πως και χθες ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο παγκοσμίως οι κυβερνήσεις να αγοράσουν άμεσα τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις ιδιωτικές εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.
Χθες προστέθηκαν 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανεβάζουν το σύνολο σε 1.156 καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Εξήντα εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ έξι συμπολίτες μας εξέπνευσαν χθες. Συνολικά η πανδημία μετράει 38 θύματα στη χώρα μας - 29 άνδρες, 9 γυναίκες. Το 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους. Από αυτούς το 70% είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα, από τους οποίους το 58% σοβαρό καρδιαγγειακό νόσημα. Παγκοσμίως προκύπτει ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ απαιτείται για το 5% των περιπτώσεων και συνήθως είναι παρατεταμένη.
Στην Ιταλία ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην Εντατική είναι 15 μέρες ενώ η θνητότητα για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ αγγίζει το 47%. Στα καλά νέα της χθεσινής μέρας, η αποσωλήνωση ασθενούς στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ από το ίδιο νοσοκομείο ακόμα ένα περιστατικό πήρε χθες εξιτήριο.
Την ίδια ώρα η UNESCO Πειραιώς και Νήσων ενημέρωσε χθες τον ΕΟΔΥ για ασθενή με λοίμωξη από τον ιό σε δομή αστέγων που φιλοξενούσε 130 άτομα και ο οποίος νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αμέσως μετέβησαν στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από τους τροφίμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες.
Εθελοντισμός
Στη «μάχη» των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αναφέρει ως «προσλήψεις» παρότι δεν είναι μόνιμες στο ΕΣΥ, έχουν φτάσει τις 4.200 και αφορούν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως ενημέρωσε χθες (Alpha) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ούτε λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έτσι κι αλλιώς έλειπε από το σύστημα υγείας και προ πανδημίας.
Εμφαση ωστόσο δίνεται στον εθελοντισμό, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, θα προσθέσει 10.000 ανθρώπους στο ΕΣΥ. Εκεί που δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά η κυβέρνηση είναι στην αύξηση του αριθμού ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ που από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες αυξήθηκε κατά 40 κρεβάτια, τα οποία θα εκμισθώνει βέβαια στην υπερδιπλάσια τιμή.
Η επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (και ολόκληρων ιδιωτικών μονάδων υγείας) που προέβλεψε η κυβέρνηση στην αρχή της επιδημίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «αν χρειαστεί θα υλοποιηθεί σε επόμενη φάση της νόσου», εξήγησε χθες ο υφυπουργός Υγείας.
Τέλος, βραδυπορούσα εμφανίζεται η κυβέρνηση και στο θέμα της ενσωμάτωσης στον σχεδιασμό των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα καλύψει το σημαντικό κενό μεταξύ του «Μένω Σπίτι» και του νοσοκομείου.
Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες
Προσοχή στην παραπληροφόρηση, συνέστησε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό φάρμακο (όλα έχουν παρενέργειες προειδοποίησε) ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στην επικίνδυνη χρήση της χλωροκίνης για λόγους πρόληψης, χωρίς ιατρική συμβουλή.
Αφορμή για την αναφορά αποτέλεσε η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας που περιλαμβάνεται σε καθαριστικά δεξαμενών (ενυδρίων) από δύο Αμερικανούς πολίτες. Ο ένας από τους δυο απεβίωσε και ο δεύτερος μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ με αρρυθμία και σοβαρά προβλήματα στο στομάχι, μόλις ανάρρωσε δήλωσε ότι πήραν τα χημικά για προφύλαξη από τη νόσο με βάση τις πληροφορίες που είχαν από το... διαδίκτυο.
Ντάνι Βέργου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου