Σε γεγονότα όπως αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο δοκιμάζεται σοβαρά η αξιοπιστία της δημοσιογραφικής δουλειάς. Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην είναι...
μέρος καμίας προπαγάνδας, ούτε της εντός της χώρας του, ούτε της απέναντι. Ο δημοσιογράφος δεν είναι μέρος του "πολέμου", πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε πολέμο. Γι αυτό άλλωστε και η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί δυνάμεις για την καταστολή πλήθους και όχι στρατιωτικές δυνάμεις σε πολεμική εμπλοκή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται στρατός ως αποτρεπτική δύναμη)
Το "κυκλοφορεί ένα βίντεο στο twitter" δεν είναι στοιχείο, μέχρι να διασταυρώσεις τη γνησιότητά του και την πηγή του. Προφανώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή να μεταδώσεις στοιχείο που προέρχεται από μηχανισμούς προπαγάνδας, αλλά αφού διασταυρώσεις ότι είναι αληθές και αναφέροντας πάντα από πού προέρχεται.
Το να χρησιμοποιείς επίσης πλάνα αρχείου για να περιγράψεις γεγονότα του παρόντος, δεν είναι δημοσιογραφία, είναι παραπληροφόρηση. Το να αποκρύπτεις ή να αλλοιώνεις την είδηση επίθεσης σε δημοσιογράφους δεν είναι επίσης δημοσιογραφία.
Ο δημοσιογράφος βρίσκεται κοντά στα γεγονότα για να τα περιγράψει και για να τα μεταφέρει στο κοινό, χωρίς κορώνες και ανόητους βερμπαλισμούς. Δημοσιογράφος που ενσωματώνεται στην όποια προπαγάνδα, παύει να είναι δημοσιογράφος.
Δημητρης Σουλτας (FB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου