29.3.20

Οι ΗΠΑ δημιουργούν συνθήκες «ολοκαυτώματος» με τον κορονοϊό...


«Είναι πρακτικά αδύνατον να εξωραΐσουμε επικοινωνιακά (spin) τις εικόνες Ισραηλινών στρατιωτών που θα πυροβολούν Παλαιστινίους ενώ αυτοί θα ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό». Το απόσπασμα δεν προέρχεται από κάποια απόρρητη αναφορά των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, αλλά από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jerusalem Post.

H...
συντάκτρια του κειμένου μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό το σενάριο θα είναι «εφιαλτικό για τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας» (αναφέρεται προφανώς στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στο γεγονός ότι θα πυροβολούν ασθενείς του κορονοϊού).

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ένα αντίστοιχο άρθρο στα οθωμανικά «μέσα ενημέρωσης» την εποχή που οι δυνάμεις του Κιουταχή ετοιμάζονταν να κατασφάξουν τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, όταν αυτοί θα επιχειρούσαν τη μεγάλη έξοδο για να γλιτώσουν από την πείνα και τις επιδημίες. Στην εποχή όμως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των απευθείας τηλεοπτικών συνδέσεων η επικοινωνιακή διαχείριση μιας πολιορκίας αποκτά τη δική της σημασία για τους πολιορκητές.



Αγόρι με προστατευτική μάσκα στη φαβέλα Πετάρε, Καράκας

Δυστυχώς, το σενάριο της Jerusalem Post δεν είναι διόλου υποθετικό. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση σε φάρμακα, ιατρικό προσωπικό ή ακόμη και τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό, έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού.

Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν θάλαμο αναπαραγωγής του ιού, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ολοκαύτωμα όχι μόνο τους Παλαιστινίους αλλά και αρκετές ακόμη γειτονικές χώρες φτάνοντας σύντομα και στην Ευρώπη.

Τη στιγμή όμως που η γειτνίαση των Ισραηλινών πολιορκητών με τους Παλαιστίνιους πολιορκημένους προκαλεί (τουλάχιστον επικοινωνιακό) πονοκέφαλο στο Τελ Αβίβ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την Ουάσινγκτον, η οποία κλιμακώνει εξ αποστάσεως τον οικονομικό αποκλεισμό των αντιπάλων της.

Καθώς η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να βρίσκονται σε πλήρη διάλυση από τις πολυετείς κυρώσεις, η Ουάσινγκτον επικήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο και στελέχη της κυβέρνησής του για «ναρκοτρομοκρατία». Η συγκεκριμένη κατηγορία επιτρέπει στις ΗΠΑ να εντείνουν τον αποκλεισμό, που σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και οργανώσεις που είναι ιδιαίτερα εχθρικές προς την κυβέρνηση Μαδούρο έχουν απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου για τoν ρόλο της Βενεζουέλας σε δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών. Συγκεκριμένα η οργάνωση WOLA (Washington Office on Latin America), στηριζόμενη σε στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απέδειξε ότι οι ποσότητες κοκαΐνης που περνούν από τη χώρα είναι αμελητέες σε σχέση με τα δίκτυα που λειτουργούν από φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: