11.3.20

Οι ακροδεξιοί στη ΝΔ ξεσαλώνουν πίσω από τα επικοινωνιακά «όχι»...


Πολιτική επιλογή ο ρατσισμός κατά των προσφύγων και μεταναστών

Μόνο στολή παραλλαγής δεν φόρεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς επιχειρεί να… καβαλήσει το κύμα πατριωτισμού και εθνικισμού που προκαλεί η σαφώς επιθετική ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν να...
κατευθύνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται το «δώρο» που του έκανε ο Ερντογάν προκειμένου να καλύψει τα λάθη, τις γκάφες, τις παραλείψεις και συνολικά την έλλειψη στρατηγικής στο προσφυγικό - μεταναστευτικό στους οκτώ μήνες της διακυβέρνησής του. Περισσότερο ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την κρίση και να μοιράσει φωτογραφίες από την επίσκεψή του στον Εβρο μαζί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους παρά να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της γεωπολιτικής απειλής που συνιστούν οι κινήσεις του Ερντογάν μετά τις αρνητικές για της τουρκικές δυνάμεις εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Κυριακή της Αποκριάς περιορίστηκε σε μέτρα φύλαξης των συνόρων και σε περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας έναντι των προσφύγων και μεταναστών χωρίς να ζητήσει καν εγγυήσεις έναντι της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε και εξακολουθεί να μη ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους σαφή καταδίκη της Αγκυρας ή σύγκληση της

Συνόδου Κορυφής και κυρώσεις εναντίον της, ενώ παράλληλα δείχνει ότι έχει συμφωνήσει να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Δεν ζήτησε διαμοιρασμό των προσφυγών μέσα από κάποιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως τον εξέθεσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών, ενώ τα 700 εκατομμύρια που δίνει η ΕΕ προορίζονται για την ενίσχυση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας.

Για εσωτερική κατανάλωση...

Οπως συνηθίζει, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί την κρίση για εσωτερικούς λόγους και τη διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους. Καταρχάς, επιχειρεί να ξεπεράσει το κόστος από το φιάσκο της πολιτικής του στη Λέσβο και τη Χίο, που προκάλεσε εμφύλιες αντιπαραθέσεις των τοπικών πληθυσμών με τις αποχαλινωμένες δυνάμεις καταστολής. Ακολούθως επιχειρεί να κατευνάσει το εσωτερικό του ακροατήριο και τους ακραίους του κόμματός του που είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την κωλοτούμπα του στο μακεδονικό και την υποχωρητική στάση έναντι της Τουρκίας, αλλά και επειδή τους οκτώ μήνες απλώς παρακολουθούσε τα νησιά να φορτώνουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ανέχεται –αν δεν ενθαρρύνει κιόλας– τις διάφορες ομάδες ακροδεξιών και εθνικιστών που δρουν πλέον ανενόχλητοι στον Εβρο, αλλά και στη Λέσβο και τη Χίο, κακοποιώ

ντας πρόσφυγες, μετανάστες και ξένους δημοσιογράφους και δυσφημώντας τη χώρα. Διαμορφώνεται όμως ένα συνολικότερο κλίμα ρατσισμού κατά των μεταναστών αλλά και εσωτερικής κοινωνικής αντιπαράθεσης, το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Στο πλαίσιο αυτό και για να μην ξεθωριάσει το φωτοστέφανο του «αρχηγού της νίκης του Εβρου», καίτοι ο ίδιος μίλησε για «εισβολή», δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και την υποβάθμισε σε επίπεδο ενημέρωσης του Νίκου Δένδια προς τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τη σύγκληση του συμβουλίου, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους αρχηγούς.

Υποχώρηση στους ακραίους

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την οποία προκάλεσε για δικούς του γεωπολιτικούς λόγους ο Ταγίπ Ερντογάν, και η πίεση από το εσωτερικό του ακροατήριο και κυρίως από τη σαμαρική πτέρυγα του κόμματος ώθησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να προσχωρήσει ανεπιφύλακτα στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό την οποία είχε απορρίψει το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, ακόμη και τώρα η κυβέρνηση απλώς ακολουθεί τις εξελίξεις που διαμορφώνει ο Ερντογάν. Φυσικά ήταν κίνηση φορσέ η φύλαξη των συνόρων και πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω. Το ενδεχόμενο να περάσουν χιλιάδες από τον Εβρο θα είναι ήττα για τη χώρα που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στον Εβρο, αφού τα χερσαία σύνορα μπορούν να φυλαχθούν. Εφόσον ο Ερντογάν επιμείνει στην επιθετική τακτική του με την οποία πλαισιώνει τις προκλήσεις του στην ελληνική ΑΟΖ, είναι πολύ πιθανό ότι η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί στα θαλάσσια σύνορα και όχι τόσο στη Λέσβο και τη Χίο αλλά σε μικρότερα νησιά και στο Καστελόριζο.

Τα 700 εκατομμύρια της ενίσχυσης από την ΕΕ ήταν το αντίδωρο που πήρε η κυβέρνηση για να κρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που με βεβαιότητα θα περάσουν από τη θάλασσα στη χώρα. Και αυτό επαναφέρει το γνωστό πρόβλημα της άρνησης των τοπικών κοινωνιών και των δικών της στελεχών να δεχτούν εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών.

Σπύρος Γκουτζάνης

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: