19.3.20

Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε...


Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προτίθεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση (το deadline ήταν χθες) με βάση την οποία θα εφαρμοστούν τα...
επείγοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ μόλις τη Δευτέρα 16 Μαρτίου («Εφ.Συν» 17/3).

Το ίδιο αίτημα καταθέτει και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς και Νήσων και στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποχής από την εργασία-απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας των ιδίων και της δημόσιας υγείας».

Προκειμένου να εφαρμοστεί η εγκύκλιος που εξασφαλίζει την εκ περιτροπής και την εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων, μαζί με όλα τα άλλα έκτακτα μέτρα, πρέπει να εκδοθεί η Υ.Α. από τη Λίνα Μενδώνη.


Ο ΣΕΑ τη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επείγουσα, καθώς στις κεντρικές υπάρχει επικίνδυνος συγχρωτισμός συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Επίσης όλοι οι συνάδελφοι πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και να καλυφθούν υπηρεσιακά για την αιτιολογημένη απουσία τους από τον φυσικό χώρο εργασίας».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά στην περίπτωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, όπως έχει φανεί από τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λοιπόν, καλείται σε εγρήγορση καθώς προτεραιότητα δεν είναι ούτε τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη και την Ολυμπία, για παράδειγμα, ούτε τα επείγοντα θέματα που πρέπει να εξεταστούν από τα μέλη των συμβουλίων του (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ κ.λπ.). Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων του και της κοινωνίας και ταυτόχρονα η εργασιακή ροή του υπουργείου με νέους τρόπους.

Αυτό ζητούσαν με συνεχείς ανακοινώσεις τους το προηγούμενο δεκαήμερο ενώσεις και σωματεία και σ’ αυτό επανήλθαν χθες, παρά τα μέτρα που έχει αναγγείλει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο ΣΕΑ ζητά και την αναστολή των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για δύο εβδομάδες, αφού «...είναι προφανές ότι ενώ έχουν πέσει οι ρυθμοί στην ελληνική κοινωνία και η πορεία του ιού είναι αχαρτογράφητη, το ΥΠΠΟΑ δεν μπορεί να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με την προηγούμενη περίοδο». Σημειώνει, τέλος, ότι εφόσον «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξακολουθήσει να αγνοεί τόσο εμφατικά τον σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (εργαζομένων και πολιτών), τότε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει σε κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο για την προστασία της ζωής των εργαζομένων».

Βασιλική Τζεβελέκου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: