10.3.20

Διεθνή χρηματιστήρια: Αγωνία μετά την «ημέρα αποκάλυψης»...


... λόγω πετρελαίου και κορωνοϊού...

Ημέρες αποκάλυψης βιώνουν οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και αγορές χρήματος καθώς έχουν σβηστεί περιουσιακά στοιχεία 9-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αφορμή τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία , αλλά...
και τον «πόλεμο» τιμών του πετρελαίου.

Σήμερα, οι Δείκτες Futures (πριν απο την συνεδρίαση δείχνουν ισχυρή τεχνική αντίδραση στον Δείκτη Dow 2,9% στον Γερμανικό Δείκτη Dax 5% ενω το πετρέλαιο brent ανακάμπει μετά το επιθετικό sell off - η αντίδραση έρχεται μετά την σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με παράγοντες στην wall Street.

Παρά την σημερινή αντίδραση των αγορών, η υψηλή μεταβλητότητα και οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενη ύφεση θα αναγκάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να αντιδράσουν, όχι απλώς με μείωση επιτοκίων, αλλά με ισχυρότερα «όπλα» - όπως απευθείας χρηματοδότηση, διότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την αρρώστεια του χρέους με ασπιρίνη. Τις επόμενες ημέρες, στις 12 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με την Goldman Sachs θα συζητήσει μείωση του επιτοκίου, προγράμματα δανειδότησης TLTRO, αγορές assets έως 40 δισ. μηνιαίως κλπ.

Η «βιβλική» καταστροφή στις αγορές πραγματοποιείται με αφορμή τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ωστόσο οι «σπόροι» της κρίσης βρίσκονται κρυμμένοι στο τεράστιο εταιρικό χρέος (ομόλογα ) που εκδόθηκαν απο το 2008-2009. Οι οικονομίες διεθνώς, παρά την δεκαετή άνοδο των χρηματιστηρίων στις ανεπτυγμένες αγορές, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ανάπτυξη εν μέσω μάλιστα φθηνού χρήματος απο τις κεντρικές τράπεζες.

Τα κρατικά ομόλογα και πολλά εταιρικά προσέφεραν αρνητικά επιτόκια (βλέπε bund Γερμανίας) και οι τιμές τους είχαν εκτοξευθεί. Οι επενδυτές δέχονταν- και δέχονται - να πληρώνουν φύλακτρα για το κεφάλαιο τους, ωστόσο η αυτή αγορά των ομολόγων για πολλούς είναι επικίνδυνη καθώς όταν αντιστραφεί θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες διεθνώς. Οι ανησυχίες, λοιπόν, για την αγορά εταιρικού χρέους εκφράστηκαν άμεσα και βίαια στα χρηματιστήρια καθώς οι υπερδανεισμένες εταιρείες που θα έχουν λιγότερη κερδοφορία λόγω του ιού, πιθανότατα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα κεφάλαια στους επενδυτές.

Οπως βλέπουμε ο θανατηφόρος ιός είναι η αφορμή, αλλά οι αιτίες κρύβονται πάντα στο χρέος, είτε εταιρικό, είτε κρατικό. Τα χρηματιστήρια κρασάρουν διεθνώς και οι αγορές αναμένουν τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών. Πολλοί οικονομολόγοι, όπως ο M. King, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προτείνουν πιο στοχευμένα μέτρα και όχι απλώς μείωση επιτοκίων, καθώς θα είναι να προσφέρεις ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο ( σ.σ είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων - επιδοτήσεις μισθών, φορολογικές απαλλαγές - καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις οικονομίες).

Απο την άλλη πλευρά, η αδυναμία των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού επιτείνουν τις ανησυχίες των αγορών. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του πετρελαίου, η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και η αδυναμία συμφωνίας με την Ρωσία οδήγησε σε επιθετικές πωλήσεις στο πετρέλαιο με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών.

Η Μαύρη Δευτέρα σε Ευρώπη και Αθήνα

Η χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα« θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη των επενδυτών, περισσότερο και απο την κρίση των στεγαστικών δανείων του 2008. Μέσα σε μια συνεδρίαση ο Αμερικανικός Δείκτης Dow Jones έχασε 2013 μονάδες (-7,79% ) κλείνοντας στις 23851 μονάδες ενω στην αρχή της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών στον Δείκτη S and P. Bιβλική ήταν η καταστροφή στην Ευρώπη με τον Γερμανικό Δείκτη να χάνει 7,89%, το Λονδίνο 7,51% το Παρίσι 8,39%, το Μιλάνο 11,17%.

Μέσα σε μια συνεδρίαση στην Αθήνα χάθηκαν 5,4 δισ. ευρώ απο την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς έκλεισε στις 593 μονάδες με απώλειες 13,39% και συναλλαγές 137 δισ. ευρώ - ζημιά ανάλογη με την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων στις Τράπεζες το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: