27.3.20

Τρεις λόγοι που κάνουν την ελληνική οικονομία πιο εύθραυστη......


Επισημάνσεις του 2ου Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας και Πολιτικής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών.
Η παγκόσμια κρίση που προκαλεί η πανδημία COVID-19 φαίνεται να οδηγεί στη...
δημιουργία ενός νέου πεδίου «εύθραυστης συναίνεσης» γύρω από την αναγκαιότητα ενεργοποίησης ισχυρών δημόσιων παρεμβάσεων, επισημαίνει το 2ο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας & Πολιτικής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, που δημοσιεύεται σήμερα (αναλυτικά στον ιστότοπο www.enainstitute.org).

Καθώς οι αγορές εμφανίζονται ευάλωτες και ανέτοιμες να προσφέρουν διεξόδους, το κράτος καλείται να ανακτήσει έναν πολυδιάστατο ρόλο, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει η ανάλυση του ΕΝΑ, αναδεικνύονται τρεις βασικές προσεγγίσεις της κρίσης του Covid-19, με συμπληρωματικές μεταξύ τους διαστάσεις:


Η κρίση ως μια εξωτερική διαταραχή με συγκυριακό χαρακτήρα
H κρίση ως «επιταχυντής» μιας δομικής κρίσης της παγκοσμιοποίησης
Η κρίση ως βαθύτερη κρίση οικοσυστημικού χαρακτήρα
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και υπό το πρίσμα εκτιμήσεων για ύφεση μεγάλης κλίμακας, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας εμφανίζονται συγκριτικά πιο επιβαρυμένες, σύμφωνα με το ΕΝΑ, για τρεις λόγους:

1. Η υγειονομική κρίση εκδηλώνεται σε μια μη ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία, καθώς οι επιδόσεις του Δ΄ τριμήνου 2019, κατέδειξαν σοβαρή επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας ουσιαστικά ύφεση.
2. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τουρισμό, εστίαση και ναυτιλία, τομείς που συμβάλλουν περισσότερο από το 50% του εγχώριου προϊόντος και πλήττονται άμεσα από την κρίση, με αβέβαιο το χρόνο και το βαθμό ανάκαμψης.
3. Η κρίση του Covid-19 εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις και τη δημιουργία νέων εστιών ανισοτήτων. Οι 30.000 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες της εκδήλωσης της κρίσης, επιβάλλουν δραστικά και άμεσα μέτρα προστασίας της εργασίας.

Όσο πιο διστακτικά και άτολμα θα είναι τα μέτρα σήμερα, τόσο περισσότερο παρατεταμένες και βαθιές θα είναι οι συνέπειες και τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ανάκαμψη μετά, εκτιμά το δελτίο συγκυρίας του ΕΝΑ. Και τους αναλυτές του ινστιτούτου, μια στρατηγική ουσιαστικής βραχυπρόθεσμης στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, με ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και καταπολέμηση των ανισοτήτων, είναι εκείνη που μπορεί να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας και να βάλει τη χώρα σε ράγες βιώσιμης ανάκαμψης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: