13.3.20

Παραλύει τη Θεσσαλονίκη ο κορονοϊός...


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικός δήμος λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, απολυμαίνεται σήμερα (Παρασκευή, 13 Μαρτίου) το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης ζητεί από εκδότες και εργοδότες «να προστατεύσουν τους εργαζόμενους» στα ΜΜΕ. Την ίδια...
ώρα χθες (Πέμπτη), οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδη, έξι ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, ενώ δύο είναι πιο σοβαρά - ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς που βρίσκεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας κι ένας ακόμα ασθενής με πνευμονία που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Χθες πήραν εξιτήριο τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα: η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και το 9χρονο αγοράκι της.

Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων της προχώρησε εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ενώ ανάλογα μέτρα έλαβαν και οι 38 δήμοι της ζώνης ευθύνης της.


Σήμερα το απόγευμα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα απολυμάνουν προληπτικά το Δικαστικό Μέγαρο, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης Καλλιρόης Χειμαριού, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απολυμαίνει προληπτικά τους χώρους των γραφείων του, ακυρώνοντας ταυτόχρονα όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια και συνέδρια έως τις 5 Απριλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης καλεί τις διοικήσεις όλων των ΜΜΕ και κάθε Οργανισμού που απασχολεί δημοσιογράφους να εξαντλήσουν κάθε μέσο που παρέχουν η νομοθεσία και η τεχνολογία, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού.

«Σχήματα τηλε-εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού, αλλαγές στο πρόγραμμα ή το περιεχόμενο των Μέσων και ευέλικτα ωράρια εργασίας είναι εργαλεία που όλοι οι εργοδότες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όχι απλώς για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, όπως έχουν υποχρέωση, αλλά και από αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου, που έχει ανάγκη από διαρκή και υπεύθυνη ενημέρωση για την εν εξελίξει κατάσταση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Αυτονοήτως, πρέπει να τηρούνται στους χώρους εργασίας όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές».

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού απαιτεί την κήρυξη του καθεστώτως έκτακτης ανάγκης και στην αγορά», επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταικούρα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ετοιμότητα αλλά και να λάβει τολμηρά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων πριν αυτές αντιμετωπίσουν το φάσμα του οικονομικού αφανισμού, λόγω του παγώματος πολλών συναλλαγών που επιβάλλεται από την υφιστάμενη πανδημία», τονίζει.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: