9.3.20

Μπλόκο σε αυτοκίνητο της "Καθημερινής"...


Οι… φρουροί της Λέσβου έκαναν αυτοψία σε δημοσιογραφικό συνεργείο και του ζήτησαν διαβεβαίωση ότι δεν ήταν ομάδα κάποιας ΜΚΟ, προκειμένου να του επιτρέψουν τη διέλευση! Επρόκειτο για...

αυτοκίνητο της Καθημερινής, από τους επιβάτες του οποίου ζητήθηκε να μιλήσουν καθαρά «μη νομίζουν ότι είσαι ΜΚΟ»! Τελικά το μπλόκο επέτρεψε τη διέλευση στο δημοσιογραφικό αυτοκίνητο, το οποίο –κρίνοντας από το αποτέλεσμα που δημοσιεύτηκε– έκανε εξαιρετικό ρεπορτάζ, ανέδειξε τα προβλήματα, τον ρόλο των ΜΚΟ (που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικός), τα ξενοφοβικά σύνδρομα, τον διχασμό του νησιού, το μαρτύριο των προσφύγων, την αγωνία της διάσωσης παιδιών (και όχι μόνο) από Έλληνες ψαράδες, την παρουσία ακροδεξιών και εξτρεμιστικών ομάδων (ακόμα και της «Identitäre Bewegung» –Κίνημα Ταυτότητας– η οποία έχει σχετιστεί και με τον δράστη της πολύνεκρης επίθεσης σε μουσουλμανικά τεμένη της Νέας Ζηλανδίας) και άλλα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Για το περιστατικό του μπλόκου διαβάζουμε:

«Το βράδυ της Τετάρτης και ενώ το κλίμα είχε εκτονωθεί, μια ομάδα πολιτών σταμάτησε και το αυτοκίνητο της "Κ" σε μια διχάλα μέσα στο χωριό της Μόριας. Δεν υπήρξε ένταση, δεν έκαναν κάποια απειλητική κίνηση, αλλά έγειραν στα τζάμια με διερευνητικά, ίσως καχύποπτα βλέμματα. "Πού πας, είσαι ντόπιος; Μίλα καθαρά, μη νομίζουν ότι είσαι ΜΚΟ", είπε ένας εξ αυτών προτού παραμερίσουν οι συγκεντρωμένοι και ανοίξει ο δρόμος. Ίσως εάν η απάντηση στο ερώτημα ήταν καταφατική να ήταν διαφορετική η εξέλιξη.

Οι ΜΚΟ

Για τη δουλειά των ΜΚΟ και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με αυτές, στο ρεπορτάζ διαβάζουμε:

«(…) Παράλληλα συντηρήθηκε μέχρι και σήμερα η στοχοποίηση των ΜΚΟ, ακόμη και αν κάλυψαν κενά του κρατικού μηχανισμού ή η παρουσία τους πλέον στο νησί δεν έχει καμία σχέση με άλλοτε. Στις αρχές του 2016 ο Δήμος Μυτιλήνης είχε καταγράψει 84 οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες. Τα πρωινά κάθε Πέμπτης εκπρόσωποί τους συναντιούνταν υπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να συντονίσουν τις κινήσεις και να μοιράσουν ρόλους. Υπήρξαν περιστατικά επικάλυψης αρμοδιοτήτων στο παρελθόν και αμφιβολίες για την ουσιαστική προσφορά ορισμένων».

** Οι φωτογραφίες σε αυτήν την ανάρτηση είναι από το ρεπορτάζ της Καθημερινής

http://harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: