12.3.20

Νευρική κρίση στο Χρηματιστήριο...

Πτώση άνω του 10%, κάτω από τις 540 μονάδες...

Μια ακόμη «μαύρη μέρα» βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη να σημειώνει πτώση της τάξεως του 10,62% κλείνοντας στις 538,55 μονάδες, ενώ...
ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έπεσε 16,2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούλιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ήδη "προβλέπουν" ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού είναι τεράστιες, ενώ προοιωνίζουν ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι το σοκ από τον ιό είναι πολύ σοβαρό. Μάλιστα, έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να δράσουν συντονισμένα και να καταρτίσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, προκειμένου αυτό το σοκ να είναι περιορισμένο.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και τα νέα μέτρα στήριξης της ρευστότητας που ανακοινώθηκαν δεν προσέφεραν κάποιο στήριγμα στις αγορές. Τουναντίον μάλιστα, οι απώλειες αυξήθηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησε και η βουτιά της Wall Street.

Την αβεβαιότητα εντείνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, παρά μόνο οι πρόδρομοι δείκτες που μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνουν πλήρως την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: