6.3.20

Τα «θαύματα» με το άσυλο...


Θαύματα κάνει τις τελευταίες ημέρες το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και ιδίως σε θέματα στελέχωσης της πολύπαθης Υπηρεσίας Ασύλου.

Θαύμα πρώτο: την...
Tρίτη εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη ο Γιάννης Σφηκάκης, αγνώστων λοιπών στοιχείων καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί βιογραφικό, συνοδευόμενος από προϊστάμενο τμήματος. Ενημέρωσαν τους άναυδους υπαλλήλους ότι είναι ο νέος υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου.

Το εκπληκτικό είναι ότι όχι μόνο δεν έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ διορισμού του, αλλά δεν υπάρχει καν θέση υποδιοικητή στην υπηρεσία. Λόγος για θέση υποδιοικητή έγινε πρώτη φορά χθες, στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών λίγες ώρες πριν ψηφιστεί, καθώς το επιτελικό κράτος τις κρατά τις παραδόσεις. Η ανυπαρξία της θέσης δεν φάνηκε να πτοεί τον κ. Σφηκάκη, ο οποίος φαίνεται πως έδωσε εντολές για τον τρόπο εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων.


Αυτό δεν ήταν το μοναδικό θαύμα που σχετίζεται με την τροπολογία. Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε άλλη μια αναλυτική αναφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας, διαφημίζοντάς την αναλόγως: «Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης. Προβλέπεται, επίσης, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους. Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια».

Το απίστευτο κι όμως αληθινό είναι πως τίποτα από αυτά δεν περιέχεται στην τροπολογία που κατατέθηκε την επομένη, εκτός από τη διάταξη που αναγκάζει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να φύγουν από τις κρατικές δομές μέσα σε τριάντα ημέρες (έως τώρα ήταν 6 μήνες) από την αναγνώρισή τους, με ορισμένες εξαιρέσεις για τους ευάλωτους.

Αλλά κι αυτή η διάταξη προϋπήρχε στον νόμο Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο. Τώρα μειώνεται η προθεσμία, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πρέπει να εκκενωθούν δομές της ενδοχώρας για να μεταφερθούν από τα νησιά όσοι έχουν προσφυγικό προφίλ. Στη Βουλή ο κ. Μηταράκης εξήγγειλε τη μεταφορά 2.000 μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Επτά χρόνια για ιθαγένεια
Κατά τα άλλα, είναι κραυγαλέα ακατανόητη η διατύπωση του κ. Πέτσα για την ιθαγένεια και προδίδει σύγχυση. Αυτό που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται ιθαγένεια επτά χρόνια μετά την αναγνώρισή τους, έναντι τριών που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς συνυπολογιζόταν προφανώς ο χρόνος αναμονής για την απόφαση ασύλου.

Κατά τα άλλα, η τροπολογία αφήνει το περιθώριο και για επιπλέον απευθείας αναθέσεις, πρακτική που στηλίτευε μέχρι τον Ιούλιο η Ν.Δ. Το σημαντικότερο: ορίζει ότι οι Υπηρεσίες Ασύλου και Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας, δημιουργεί θέση υποδιοικητή και μειώνει τα προσόντα του διευθυντή, ο οποίος ονομάζεται πια διοικητής: αρκεί πτυχίο Πανεπιστημίου και γνώση μίας ξένης γλώσσας και καταργείται η προϋπόθεση της προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους, με διοικητική ικανότητα και εξειδίκευση ή εμπειρία στο Διεθνές Δίκαιο ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εχει άλλωστε φανεί ότι τα θεωρεί περιττά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: