9.3.20

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο...


...η διπλωματική μάχη για το προσφυγικό...
Τα παζάρια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που πηγαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους και η ευκαιρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει τη συνδρομή της Γερμανίας στη...
συνάντησή του με τον καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ιδιαίτερα κρίσιμα ραντεβού όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και την εξέλιξη της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα πραγματοποιηθούν σημερα (Δευτέρα, 9 Μαρτίου) σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις.

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα βρεθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την πολιτική που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες, έχει ενθαρρύνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να προωθηθούν στα σύνορα με την Ελλάδα, με σκοπό να εισέλθουν στη χώρα μας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και «παζάρια» με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με φόντο τη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας του 2016 για το προσφυγικό, επιδιώκοντας να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ζητώντας μια νέα συμφωνία

Μόλις μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και επιχειρώντας προφανώς να δημιουργήσει «κλίμα» και να παζαρέψει μια νέα συμφωνία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τη μέχρι στιγμή συνδρομή της Ε.Ε. προς τη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές που έρχονται από τα ανατολικά. Εδώ και καιρό, ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζει σε όλους τους τόνους πως οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία, καλώντας τους να αλλάξουν την τακτική τους.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν λειτουργεί η υπάρχουσα συμφωνία για το προσφυγικό, ζητώντας την αναθεώρησή της. 

Χαρακτηριστικές είναι οι αιχμές που άφησε σήμερα (Κυριακή) κατά της Ε.Ε., λίγες ώρες πριν φτάσει στις Βρυξέλλες: «Ελπίζουμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση αύριο στο Βέλγιο με αξιωματούχους της Ε.Ε. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί. Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο η Ε.Ε. δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά...Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Η διστακτικότητα των Ευρωπαίων

Από την πλευρά της, η Ευρώπη έχει αποφύγει να σταθεί ξεκάθαρα απέναντι στον Ερντογάν και στα διπλωματικά του παιχνίδια, τα οποία έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παράλληλα, φέρεται να διστάζει να αποφασίσει περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Τουρκία, τη στιγμή μάλιστα που κατανοεί πως ο Ερντογάν δεν είναι σταθερός στην πολιτική που ασκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. 

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο τρόπο να πιέσει για περαιτέρω υποστήριξη» την κίνηση του Ερντογάν να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως Ε.Ε. και Τουρκία διαφωνούν με την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2016 για τους πρόσφυγες, κατά την οποία η Ευρώπη υποσχέθηκε να πληρώσει στην Άγκυρα έξι δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, και η Τουρκία να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή προς τη γηραιά ήπειρο. Όπως τόνισε ο Μπορέλ, οι Βρυξέλλες θα καταβάλουν τα υπόλοιπα κεφάλαια, περίπου τρία δισ. ευρώ, σε συγκεκριμένα έργα μέχρι τα τέλη του 2020.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ στο Βερολίνο

Όσο για την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί υψηλούς τους τόνους. χθες, κάλεσε τη χώρα μας να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη. Παράλληλα εξαπέλυσε νέα επίθεση, δηλώνοντας πως «κανείς δεν μιλά κατά της Ελλάδας για την απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο. Κανείς δεν καταδικάζει το κυνήγι κατά γυναικών που βρίσκονται στα σύνορα και τις χτυπούν και τις πυροβολούν», ενώ συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιαστεί με το προσφυγικό πρόβλημα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως η Άγκυρα συνειδητά επιχειρεί «να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων».

Ο κ. Μητσοτάκης —που θα συναντηθεί σημερα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ— δήλωσε πρόσφατα πως η υπάρχουσα συμφωνία για το προσφυγικό είναι «νεκρή», επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στη Συρία.

Σε κάθε περίπτωση, στο τετ-α-τετ που θα έχει με τη Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να διεκδικήσει τη συνδρομή της Γερμανίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Ελληνογερμανικό Φόρουμ

Μητσοτάκης και Μέρκελ θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν σε συζήτηση, περιλαμβάνεται το ελληνικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας, η ενεργειακή μετάβαση και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα θέματα καινοτομίας και αειφόρου ανάπτυξης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολλές απευθείας συναντήσεις (Β2Β) προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών.

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει σε επαφή και με Γερμανούς υποψήφιους επενδυτές, ενώ το βράδυ θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου του Γερμανικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP). Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 555 σύνεδροι, 235 Έλληνες και 320 Γερμανοί εκπροσωπώντας 198 γερμανικές και 125 ελληνικές επιχειρήσεις.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: