Οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αναφέρονται στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αποτελούν τη σταθερή δέσμευση για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» ώστε να απαλλαγεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τις αμαρτίες του παρελθόντος, κυρίως σε...
ό,τι αφορά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο καθιστά τη χώρα μας «πρωταθλήτρια» της Ε.Ε.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι Αρχές εργάζονται για τη μεταρρύθμιση του κατακερματισμένου υφιστάμενου πλαισίου αφερεγγυότητας και παράλληλα επιχειρούν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των εργαλείων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Οσον αφορά την εναρμόνιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες για την εναρμόνιση και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αντιμετώπιση της εταιρικής αφερεγγυότητας και της αφερεγγυότητας των φυσικών προσώπων ώς τον Απρίλιο του 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νέου πλαισίου, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στα τέλη Απριλίου -σημειώνεται δε ότι η προστασία πρώτης κατοικίας ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί από τους δανειολήπτες.
Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει τα νομικά εμπόδια στις συναλλαγές υψηλού χρέους, να μειώσει τη διαδικαστική πολυπλοκότητα των υφιστάμενων πλαισίων και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των πιστωτών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι Αρχές σκέπτονται τον σχεδιασμό ενός πλαισίου το οποίο σε πρώτη φάση θα βασίζεται σε προδικαστική διευθέτηση (με χρήση ηλεκτρονικών μέσων) ώστε να ρυθμίζεται το χρέος με φιλικό τρόπο.
Η προκαταρκτική περιγραφή του σχεδίου που έχει συνταχθεί από τις Αρχές, αυτή τη στιγμή αξιολογείται και βρίσκεται υπό διαβούλευση με τις τράπεζες εν αναμονή περαιτέρω επεξεργασίας.
Αλλο ένα αγκάθι, στο οποίο αναφέρεται για ακόμα μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη) που υπερέβησαν τις 86.000 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή κατά περίπου 50% πάνω από τον στόχο του τέλους του έτους - που είναι πολύ πιθανό να παραμείνει χωρίς λύση.
Οπως είναι γνωστό και αναφέρεται και στην Εκθεση, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020 κάποιες λύσεις.
Αναμένεται να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνικές για να μειώσουν σε ρεαλιστικά όρια την περίοδο μεταξύ της κατάθεσης της υπόθεσης και της ακρόασής της από το δικαστήριο, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των προσκομιζόμενων αποδεικτικών στοιχείων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Αρχές υπέβαλαν σχέδιο νομοθετικής πρότασης για την παροχή εκπαίδευσης σε δικαστές που ασχολούνται με τις υποθέσεις αφερεγγυότητας των νοικοκυριών.
Εκκαθάριση των συσσωρευμένων κρατικών εγγυήσεων: Οι Αρχές αύξησαν τις προσπάθειές τους και δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των συσσωρευμένων εγγυήσεων, που παραμένει σημαντική υπόθεση.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει την επεξεργασία των στοιχείων όλων όσοι καλούνται σήμερα να αποπληρώσουν επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2022 και δάνεια για φυσικά πρόσωπα έως το τέλος του 2023. Η πληρωμή των απαιτήσεων αναμένεται να ακολουθήσει αμέσως.
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες: Μια εκτενής ανάλυση των λόγων που εμποδίζουν επί του παρόντος το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένης πρότασης με πιθανή νομοθετική πράξη, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Οι Αρχές γνωρίζουν την ύπαρξη εμποδίων που οδηγούν σε συχνές αποτυχίες των ηλεκτρονικών δημοπρασιών οι οποίες διεξάγονται από τις τράπεζες για να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις τους και δεσμεύονται να εφαρμόσουν δράσεις ώστε να μην κακοποιείται η διαδικασία λόγω προσαρμογής των τιμών.
Αρτεμις Σπηλιώτη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου