17.3.20

Στο... τραπέζι με τον κορονοϊό...


Με τον κορονοϊό να καλπάζει σε όλο τον κόσμο πια, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καλείται να πάρει σήμερα τις αποφάσεις του για το άμεσο μέλλον του αθλήματος. Η ηγετική ομάδα της θα κάτσει στο  διαδικτυακό τραπέζι με τους 55 εκπροσώπους των ομοσπονδιών της, μήπως και βρεθεί μια άκρη για όλες τις διοργανώσεις που έχουν διακοπεί...


Αρχική θέληση όλων είναι να βρεθεί μια κοινή λύση, ακόμα κι αν πολλά πρωταθλήματα δεν διοργανώνονται υπό την αιγίδα των τοπικών ομοσπονδιών. Δηλαδή, όταν τελειώσει αυτή η τηλεδιάσκεψη (που αναμένεται να είναι μαραθώνια), να έχουν παρθεί τελικές και ομόφωνες αποφάσεις, που να δίνουν και μiα κοινή γραμμή.

Oπως λένε τα ρεπορτάζ, θα συζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια. Μπορεί βούληση των πάντων να είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις, ωστόσο στην κουβέντα παίζει πάντα το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι Λίγκες και τα τουρνουά, αν παραστεί ανάγκη.


Με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την εξάπλωση του ιού το επόμενο διάστημα, όποιες αποφάσεις παρθούν είναι πιθανό να ανακληθούν μελλοντικά. Οπότε καλό είναι να εκπονηθούν και εναλλακτικά πλάνα. Ομως μοιάζει βέβαιο πως στην UEFA θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για κάθε περίσταση.

Χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για την έκβαση αυτής της τηλεδιάσκεψης, βάζοντας κάτω τα δεδομένα και τις πληροφορίες ας δούμε τα πιο πιθανά σενάρια ανά περίπτωση.

EURO 2020

Για το EURO 2020 υπάρχει η επιθυμία αρκετών ομοσπονδιών να γίνει κανονικά, αφού ας μην ξεχνάμε πως δώδεκα εξ αυτών έχουν αναλάβει τη συνδιοργάνωσή του. Ομως από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία διοχετεύεται ότι το πιθανότερο είναι να μη γίνει στις προκαθορισμένες ημερομηνίες (12 Ιουνίου με 12 Ιουλίου), αλλά να αναβληθεί γι’ αργότερα. Είτε για τον Δεκέμβριο είτε για το επόμενο καλοκαίρι, με τη χειμωνιάτικη επιλογή να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Το να γίνει… EURO 2021, και μάλιστα καλοκαιριάτικα, επηρεάζει το νέο φιλόδοξο πλάνο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που για πρώτη φορά έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κίνα με τη συμμετοχή 24 ομάδων. Επειδή εδώ θα έχουμε σύγκρουση συμφερόντων, η UEFA έχει τη δικαιολογία να μην κάνει το EURO του χρόνου, αφού την ίδια εποχή πρέπει να διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό των γυναικών αλλά και το EURO για τις ομάδες κάτω των 21. Ο βασικός λόγος για να αναβληθεί το EURO 2020 είναι η ολοκλήρωση των υπόλοιπων διοργανώσεων.

Τσάμπιονς/Γιουρόπα Λιγκ

Οπως γράφτηκε και παραπάνω, είναι ισχυρή επιθυμία όλων να ολοκληρωθούν οι δύο διοργανώσεις. Απλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι τόσο το Τσάμπιονς όσο και το Γιουρόπα Λιγκ δεν θα γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οταν κάποια στιγμή με το καλό επαναρχίσουν οι αγώνες, θα ολοκληρωθεί η φάση των 16 (μην ξεχνάμε ότι συμμετέχει ο Ολυμπιακός) και ίσως οδηγηθούμε ακόμη και στη διεξαγωγή ενός Final 8. Δηλαδή οι ομάδες που θα περάσουν στα προημιτελικά, να συγκεντρωθούν σε μια πόλη (Κωνσταντινούπολη και Γκντανσκ αντίστοιχα) και μέσα σε δέκα μέρες ή και λιγότερο να δώσουν μονά νοκ άουτ παιχνίδια, μέχρι να ανακηρυχθούν οι τελικοί νικητές.

Τοπικά πρωταθλήματα

Χθες η Μπουντεσλίγκα ήταν η πρώτη Λίγκα που συνεδρίασε, αλλά δεν πήρε αποφάσεις. Προφανώς οι Γερμανοί περιμένουν κι αυτοί τη σημερινή πανευρωπαϊκή σύσκεψη και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 30 Μαρτίου.

Επιβεβαίωσαν τη διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι τις 2 Απριλίου, αλλά ειπώθηκε πως «είναι σχεδόν δεδομένο ότι στις 3/4 δεν θα παίξουμε και θα επεκταθεί η αναβολή». Ο γενικός διευθυντής της Μπουντεσλίγκα, Κρίστιαν Σάιφερτ, μπορεί να τόνισε ότι «η υγεία των εργαζομένων μας και όλου του κόσμου είναι προτεραιότητα», όμως παράλληλα φανέρωσε και τις σκέψεις όλων αυτών των μεγαλόσχημων παραγόντων: «Υπάρχουν 56.000 άτομα που εργάζονται για τα δύο επαγγελματικά μας πρωταθλήματα και γύρω απ’ αυτά. Ανησυχώ για την οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων», ενώ εν συνεχεία έγινε ακόμη πιο κυνικός: «Χωρίς τους χορηγούς και τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όλες αυτές οι θέσεις εργασίας, αλλά και γενικότερα η βιωσιμότητα των συλλόγων τίθενται σε κίνδυνο. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεχίσουμε τις business μας…»

Με τη διακοπή οι 36 ομάδες των δύο κατηγοριών στη Γερμανία κινδυνεύουν να χάσουν 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλες διοργανώσεις τα ποσά είναι μεγαλύτερα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ π.χ. η χασούρα θα αγγίξει τα δύο δισεκατομμύρια.

Ως πιθανή λύση μοιάζει η συνέχιση των πρωταθλημάτων και μέσα στο καλοκαίρι, αν βέβαια… βοηθήσει και ο κορονοϊός.

Nations League

Αν όλα τα πρωταθλήματα μετατεθούν προς τον Ιούνιο ή και Ιούλιο, είναι δεδομένο πως θα «αναταραχτεί» όλο το καλεντάρι της επόμενης σεζόν, ειδικά αν υπάρχει και ένα EURO τον Δεκέμβριο. Οπότε ακόμα ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι το Nations League, το οποίο έχει οριστεί να γίνει από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο. Το γεγονός ότι το Μουντιάλ του 2022 θα γίνει κι αυτό χειμώνα ευνοεί τη μετάθεση της διοργάνωσης από τον φθινόπωρο του ’20, στην άνοιξη του ’21. Τον επόμενο Μάρτιο έχουν οριστεί να αρχίσουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Ευρώπη, όμως υπάρχει περιθώριο να πάνε αυτά έξι μήνες μετά (Σεπτέμβριος του 2021), έτσι ώστε να βολευτεί και το Nations League, δίχως να «πήξει» το υπόλοιπο πρόγραμμα των συλλόγων.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη ότι «για τα λεφτά τα κάνουν όλα», όμως η πανδημία μπορεί και να χαλάσει τα σχέδια των ποδοσφαιρανθρώπων. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τη μέρα που ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, δήλωνε στο συνέδριο της ομοσπονδίας στο Αμστερνταμ ότι δεν προβλέπει διακοπή των διοργανώσεων. Διαψεύστηκε οικτρά από τις εξελίξεις, όμως όλοι ελπίζουμε πως στο τέλος θα έρθει η δικαίωση αυτών που θέλουν να συνεχιστούν όλες οι διοργανώσεις. Οχι για να κονομήσουν οι μεγαλόσχημοι παράγοντες, αλλά για να επιστρέψουμε όλοι μας στην καθημερινότητα, υγιείς πάνω απ’ όλα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: