7.3.20

«Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει...

...ότι δεν είμαστε εύκολος στόχος»...

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για την...
κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά στον Εβρο και τα ελληνικά νησιά έπειτα από την κίνηση της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σκιαγραφεί το προφίλ του Τούρκου προέδρου, υποστηρίζει πως πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα με τη γειτονική χώρα και ότι η αντιπαράθεση δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί. Τονίζει πάντως πως είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τις κόκκινες γραμμές με την Τουρκία.

• Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Εβρο και στα νησιά.

Κοιτάξτε, η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι αρκετά δύσκολη. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ρεύμα ως εργαλείο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας τη στήριξή της στη Συρία, δεχθήκαμε αυτή την πίεση και είδαμε την προσπάθεια να μπουν παράνομα στην Ελλάδα αρκετές χιλιάδες μεταναστών.


Οπως ξέρετε, από τα προηγούμενα χρόνια ο Εβρος είχε καλά θωρακιστεί, υπήρχε ένας πολύ καλός έλεγχος και γι’ αυτό οι μετανάστες είχαν βρει εναλλακτικό τρόπο εισόδου και συγκεκριμένα τα νησιά. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια οργανωμένη προσπάθεια στα σύνορα που είναι κατευθυνόμενη και με τρόπους προκλητικούς. Μια προσπάθεια που αντιμετωπίστηκε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο από την πλευρά μας.

• Νομίζω ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει πόσο καλά είναι θωρακισμένος ο Εβρος. Κατά συνέπεια γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισροής από εκεί είναι μάλλον καταδικασμένη. Μήπως τελικά όλο αυτό ήταν μια επικοινωνιακή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να τραβήξει τα φώτα του κόσμου πάνω της;

Εχει μια δόση αλήθειας αυτή η σκέψη. Πρέπει να λάβετε όμως υπ’ όψιν σας πως η θάλασσα έχει άλλες παραμέτρους. Βασικά, πρέπει να βοηθάει ο καιρός.

• Και όμως στα νησιά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε περίπου χίλιες αφίξεις...

Αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί η φύλαξη στα θαλάσσια σύνορα με πλοία του Ναυτικού, με όλη τη δύναμη της Ακτοφυλακής. Υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα πλοίων που περιπολούν εκεί. Θεωρώ όμως ότι η κίνηση του Ερντογάν έχει μια μεγάλη δόση επικοινωνιακής πολιτικής, καθώς δείχνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινητοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών, θέλοντας έτσι να στείλει τα δικά του μηνύματα προς την Ευρώπη. Με απλά λόγια, λέει πως, αν δεν με στηρίξετε στη Συρία, εγώ θα κάνω αυτό.

• Από τις θέσεις που έχετε αναλάβει στο παρελθόν έχετε μια καλή εικόνα της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Παρατηρώντας όλο αυτό το διάστημα τον Ερντογάν, τι εντύπωση έχετε αποκομίσει;

Θεωρώ ότι ο Ερντογάν δεν είναι ούτε ψυχοπαθής όπως τον χαρακτηρίζουν κάποιοι, ούτε κάνει πράγματα που δεν έχει σχεδιάσει. Η Τουρκία έχει κάποιες βλέψεις και κάποιους στόχους. Επειδή το διεθνές δίκαιο δεν του δίνει πολλά δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να τα κατακτήσει και να τα αποκτήσει επιβάλλοντας την ισχύ του.

Οσο εμείς φοβόμαστε αυτή την ισχύ, τότε το έργο του είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν του δείξουμε ότι ναι μεν δεν θέλουμε συγκρούσεις αλλά προτιθέμεθα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύω ότι θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε εύκολος στόχος...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Αποστολάκη στον Δημήτρη Τερζή ΕΔΩ...

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: