2.3.20

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στον Έβρο...

"Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση" χαρακτηρίζει την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς. 

"Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου...

χιλιάδες ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια ή τη δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία, είναι μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση", αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και ζητάει επείγουσα δράση για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Η επίτροπος καλεί την Ελλάδα, την Τουρκία και όλα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται να εξασφαλίσουν "την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα". Ζητάει εξάλλου να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην κατανομή των ευθυνών για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει επιπλέον την ανησυχία της για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών από την Ελλάδα, για τις απειλές και τα φαινόμενα βίας εναντίον προσφύγων και ΜΚΟ, καθώς και για τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες ήμερες "που ενθάρρυναν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στα σύνορα".

Τέλος σημειώνει ότι "με τα χρόνια οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πιόνια για την επίτευξη των εθνικών ή γεωπολιτικών στόχων όλων των εμπλεκόμενων κρατών" και αυτό είναι αντίθετο "με την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τις αξίες που μας ενώνουν".

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πριν από λίγη ώρα η γερμανίδα Καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «κατανοεί» πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε.

Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από τον Ερντογάν, ο οποίος αυτή την στιγμή εξασκεί ένα άσχημο παιχνίδι, μία κακοήθη δράση στις πλάτες ήδη πολύ εξαθλιωμένων ανθρώπων", επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του στην Βιέννη, ο Βέρνερ Κόγκλερ, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των συγκυβερνώντων (σ.σ. με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς) Πράσινων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και εκείνων που πλήττονται από τις πολεμικές συρράξεις στην Συρία, όπου, κατά την γνώμη του, η κατάσταση είναι η χειρότερη.

Σε σχέση με την Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Βέρνερ Κόγκλερ τάσσεται υπέρ της συνέχισης της, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όμως να συζητηθούν οι προϋποθέσεις, ενώ ταυτόχρονα ζητά να υπάρξει μία άμεση βοήθεια για την περιοχή κρίσης στην Βορειοδυτική Συρία και ανθρώπινα αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας ότι εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί θα πρέπει να μεταφερθούν από εκεί γυναίκες και παιδιά...

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: