19.3.20

Σημειώσεις από το πουθενά...

«Γιατί εγώ να πληρώσω τον Κινέζο που γουστάρει να τρώει νυχτερίδες;», λέει ένας χασάπης στους αδιάφορους πελάτες του καθώς...

τεμαχίζει θυμωμένος ένα κοτόπουλο.

«Δεν τολμούν να το πούνε στις ειδήσεις. Τολμούν; Αμερικανοί επιστήμονες έσπειραν αυτόν τον γαμωκορονοϊό στην Κίνα. Για να χτυπήσουν την κινεζική οικονομία», λέει ένας επιβάτης με μάσκα στο λεωφορείο στον διπλανό του που είχε ακουστικά στα αυτιά.

«Αυτόν τον πώς τον λένε τον έφεραν οι Εβραίοι για να μας αποξενώσουν. Να μην πατάμε στις εκκλησίες μας, να μην πλησιάζουμε τα παιδιά μας και τις γυναίκες μας», λέει στο καφενείο ένας ψαρομάλλης σ’ έναν άλλο ψαρομάλλη που έχει στο στόμα του την άκρη μιας γαρίδας.

«Εβραίοι ή Γερμανοί;», τον ρωτάει αυτός αφού καταπιεί τη γαρίδα.

«Γιατί το λες αυτό;», ρωτάει αυτός που μασουλάει λίγο κασέρι.

«Η Μέρκελ είναι. Για να πεθάνουμε πριν την ώρα μας και να λυθεί μια κι έξω το συνταξιοδοτικό».

«Σιγά μην είναι και εξωγήινοι…», λέει o σβέλτος Αλβανός που τους σερβίρει με γάντια.

Αυτά τα δυσοίωνα σπαρταριστά σπαράγματα είναι αντλημένα από περιπάτους μου στον κλεινόν άστυ, πριν γίνει ερημικό και στο μέλλον, ενδεχομένως, και περίκλειστο.

Τώρα πάντως που η οικεία δυστοπία, αυτός ο οικουμενικός εφιάλτης που ζούμε σε ζωντανό χρόνο, μας έκλεισε στα σπίτια μας έχουμε άπλετο χρόνο για να σκεφτούμε και να επανανοηματοδοτήσουμε τα όρια ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα που ο πάνδημος Covid-19 απειλεί αδιακρίτως προηγμένες και μη κοινωνίες, κάποιοι συμπολίτες μας συνεχίζουν να φαντασιώνονται τον αναγκαίο καθολικό αυτοπεριορισμό ως παγκόσμια συνωμοσία, θεϊκή κατάρα ή εθνικό αφανισμό.

Οταν ο ανορθολογισμός συναντά την αναλγησία, η πραγματικότητα αποσβολώνεται...

Μισέλ Φάις
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: