14.3.20

«Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη»...


Αντα Ψαρρά

Σε μια πραγματικά μαύρη συγκυρία την ώρα που πλακώνει ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία και οι συνέπειές της ζητήσαμε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το τελευταίο διάστημα και παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός πραγματοποιεί συστηματικά δυναμικές παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή, στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι επιμένουν να τον τοποθετούν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα....


Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι οπαδοί της μονοκρατορίας του αρχηγού δεν κατανοούν τις συλλογικές διαδικασίες και την υγεία των διαφορετικών απόψεων. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μιλάει καθαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή δυναμική του, για το προσφυγικό και φυσικά για τις οικονομικές συνέπειες και τα μέτρα που οφείλει να πάρει ολόκληρη η Ε.Ε. αλλά και η σημερινή κυβέρνηση μπροστά στην πανδημία.

• Εξαπλώνεται και στην Ελλάδα ο κορονοϊός. Σήμερα, μετά τα αυστηρά μέτρα και τα 190 ήδη γνωστά κρούσματα, τι σκέφτεστε; Τι θα λέγατε στον κόσμο;


Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αφενός γιατί ως λαός έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και έχουμε αντεπεξέλθει. Αφετέρου γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας μας έχει εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν μάθει να δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση. Και τώρα είναι η στιγμή όλοι μαζί να στηρίξουμε το ΕΣΥ, γιατί ο ιός θα φύγει αλλά το δημόσιο σύστημα θα μείνει.

Ο κορονοϊός θα δοκιμάσει τις αντοχές μας, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι όπως έχει πει και ο Πάμπλο Γκαρσία επιβάλλεται μετά από αυτό να σηκωθούμε ξανά. Και θα το κάνουμε, πιο δυνατοί και πιο υπεύθυνοι. Με τη γνώση όμως ότι ιδίως στις δύσκολες στιγμές πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη.

• Είναι τελικά αριστερός και αντιφασίστας ο κορονοϊός που χτύπησε πρώτα τις αναπτυγμένες χώρες και ειδικά τη Β. Ιταλία; Και στα σοβαρά τώρα... Δημοσιονομικά τι θα συμβουλεύατε τον κ. Σταϊκούρα μπροστά στην πραγματική ασύμμετρη απειλή που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την οικονομία;

Ο κορονοϊός σκοτώνει αδιακρίτως και αριστερούς και δεξιούς και πιστούς και μη πιστούς. Ελπίζω ότι θα αισθάνονται τώρα κάποια ντροπή όσοι λέγανε ότι θα μας φέρνουνε τον ιό οι πρόσφυγες και να τους κλείσουμε σε κλειστά κέντρα γι’ αυτό.

Στον κ. Σταϊκούρα, αφενός, θα έλεγα ότι χρειάζεται μια πιο έντονη ανακατανομή πόρων προς τη δημόσια υγεία. Σε τέτοιες κρίσεις καταλαβαίνει κανείς την αναγκαιότητα του Δημοσίου. Αφετέρου, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο κορονοϊός χτύπησε μια παγκόσμια οικονομία ήδη ασθενική. Αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα πολύ πιο εμφατικά, με την ανάπτυξη να είναι σχεδόν στο 1/3 από αυτήν που παρέλαβε η Ν.Δ.

Ελπίζω ότι θα αισθάνονται τώρα κάποια ντροπή όσοι λέγανε ότι θα μας φέρουνε τον ιό οι πρόσφυγες και να τους κλείσουμε σε κλειστά κέντρα γι’ αυτό

Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μια και οι βασικές οικονομίες έχουν εξαντλήσει τα οικονομικά τους όπλα, με τα επιτόκια στο μηδέν, και στην Ελλάδα αλλά και συντονισμένα στην Ευρώπη. 

Ελπίζω, χωρίς μεγάλες προσδοκίες, αυτό να το σηκώσει ο κ. Σταϊκούρας στο Eurogroup της Δευτέρας. Συνολικά θα έλεγα ότι με ανησυχεί πάρα πολύ το ότι δεν υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος. Η απόφαση των G7 ότι «θα παρακολουθούν τις εξελίξεις» με ξεπερνάει.

• Το προσφυγικό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση απέναντι στο τουρκικό σχέδιο υιοθετεί μια αντίστοιχη πολιτική με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στα σύνορα. Θα υπήρχε άλλη πολιτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση της κατάστασης και σε μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης;

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολύ μεγαλύτερες ροές, αλλά δεν προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε μια κρίση σε ένα δράμα. Φυσικά υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά δεν είχαμε ακροδεξιές ομάδες να αλωνίζουν στα σύνορα, δεν κάναμε push back, δεν είχαμε βουλευτές μας να παίζουν εμβατήρια στη ραδιοφωνική εκπομπή τους, δεν χωρίζαμε τον κόσμο σε εθνικόφρονες και προδότες.

Ούτε δημιουργήσαμε ψεύτικα διλήμματα, π.χ. κλειστά ή ανοιχτά σύνορα. Τα σύνορα είναι πάντα φυλασσόμενα. Το ζήτημα είναι: τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες; Υπάρχει τουλάχιστον μία ασφαλής δίοδος ώστε οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας να φτάνουν στη χώρα και να ζητούν άσυλο;

Από την άλλη, στα νησιά, όπου για χάρη της αποτροπής θυσιάζεται η αποσυμφόρηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, έχουμε ένα πραγματικό δράμα. Και αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα. Για την Αριστερά η απάντηση είναι πάντα η αλληλεγγύη. Ομως δεν αρκεί μόνο η εξωτερική αλληλεγγύη. Πρέπει να ενσωματώσουμε την ιστορία των προσφύγων στο δικό μας αφήγημα, στις δικές μας επιδιώξεις.

• Με ποιο τρόπο η Ε.Ε. θα μπορούσε να κατευθυνθεί σήμερα στο να πάψει να θεωρεί την Ελλάδα το βολικό εξωτερικό σύνορο που κάνει τη βρομοδουλειά της αποτροπής και να δώσει μια ανθρωπιστική λύση στην αγωνία των μετακινούμενων πληθυσμών σύμφωνα με τις υποτιθέμενες αρχές και αξίες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ;

Οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι διαχρονικές. Εχει μερίδιο ευθύνης για τους πολέμους που δημιούργησαν τις ροές, για την κλιματική κρίση που θα δημιουργήσει τις μελλοντικές ροές. Φταίει όμως και που δέχεται χώρες να καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα, να μην παίρνουν έναν πρόσφυγα, φταίει που έχει φορτώσει όλο το βάρος στις χώρες του Νότου. Η Ε.Ε. φέρεται να σύρεται από το ΕΛΚ και την ατζέντα του Ορμπαν. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η Ευρώπη, λοιπόν, οφείλει να δεχτεί ανθρώπους, να προχωρήσει σε μια ισότιμη και αναλογική κατανομή τους στα κράτη-μέλη και όχι να δίνει καθρεφτάκια για ιθαγενείς στην Ελλάδα, όταν το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Οφείλει να δημιουργήσει θεσμούς για την ένταξή τους αλλά και να σταματήσει να ωθεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Με άλλα λόγια, οφείλει να αποκτήσει μια σοβαρή πολιτική. Και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πιέσει με κάθε μέσο προς αυτή την κατεύθυνση.


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: