26.3.20

Τόκιο: Οι Ολυμπιακοί αγώνες και η μυστηριώδης «ανοσία» στον κορονοϊό...


«Τι απέγινε η έκρηξη κρουσμάτων του Κορονοίου που αναμέναμε» αναρωτιόταν προ ημερών η εφημερίδα Japan Times σε πηχυαίο τίτλο της. Την ξεφύλλιζα στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ ενώ η ζωή γύρω συνεχιζόταν κανονικά.  

Το...
απέναντι καφέ ήταν γεμάτο κόσμο που δούλευε στον υπολογιστή του ή χάζευε στο κινητό του. Οι περισσότεροι είχαν έρθει ως εδώ, χρησιμοποιώντας κάποια κατάμεστη γραμμή του μετρό και πολλοί από αυτούς θα συγκεντρώνονταν, σε λίγες ώρες, σε εστιατόρια και μπαράκια, στα οποία δύσκολα βρίσκεις μια άδεια θέση.

Φυσικά, τα σχολεία και τα μουσεία είχαν κλείσει, εδώ και εβδομάδες, ενώ οι μάσκες που φορούσαν οι περαστικοί ήταν σχετικά αυξημένες σε σχέση με ό,τι έβλεπα πριν από μερικούς μήνες. Όχι και πολύ όμως.

Επίσης, αρκετοί υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι – μια πρωτοφανής εμπειρία που ο μέσος Ιάπωνας είχε προσπαθήσει να αποφύγει ακόμη και σε περιόδους μεγάλων σεισμών, τσουνάμι και του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

Ακόμη και με αυτές τις αλλαγές όμως, η ζωή στο Τόκιο συνέχιζε να είναι «τρομακτικά» κανονική σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη ο πρώτος νεκρός του κορονοϊού: Τελευταίο αντίο στην «αλληλεγγύη»
© SPUTNIK /
Η Ευρώπη ο πρώτος νεκρός του κορονοϊού: Τελευταίο αντίο στην «αλληλεγγύη»
Τα κρούσματα στην Ιαπωνία είναι σαν «ανωμαλία» στα παγκόσμια στοιχεία
Η χώρα που βρίσκεται τόσο κοντά στην Κίνα και τη Νότια Κορέα και δεχόταν εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες κάθε χρόνο, θα έπρεπε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα θύματα. Με περίπου 1.100 κρούσματα του κορονοϊού, όμως (και άλλα 712 από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Prinsess), σε πληθυσμό 127 εκατομμυρίων, παρουσιάζεται σαν μια ανωμαλία στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας. Για την ακρίβεια, η Ιαπωνία παρουσιάζει περίπου εννέα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η Ελλάδα έχει 67 και η Ιταλία 1.057.

Αρκετοί επιστήμονες ανέφεραν ότι τα χαμηλά ποσοστά, ίσως να είναι αποτέλεσμα των περιορισμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται, ενώ πολλοί άφηναν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε την πραγματική εικόνα, ώστε να αποτρέψει την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε άλλες χώρες, μια τέτοια καταγγελία, ίσως να ακουγόταν σαν «ψεκασμένη» θεωρία συνομωσίας. Στη Ιαπωνία όμως, η οποία πριν από μερικά χρόνια κατηγορούνταν για προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και των επιπτώσεων του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκουσίμα, όλα θεωρούνται πιθανά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αρη Χατζηστεφάνου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: