19.3.20

" Αυτός ο ιός είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει"...


«Το παράδειγμα της Κίνας είναι αποκαλυπτικό. Περί το ένα δισεκατομμύριο πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες και έτσι κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό», μου είπε, και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό αυθόρμητα ήταν μπας κι εμείς πρέπει να βάλουμε λουκέτο σε όλα ώστε σε ένα-δύο μήνες από τώρα να δούμε κάποια αχτίδα ελπίδας και σωτηρίας;

Είναι...
ο Nicholas Christakis. Ετσι τον φωνάζουν στις ΗΠΑ: Νίκολας Χρηστάκης. Το Νίκολας τονισμένο στην προπαραλήγουσα. Είναι κοινωνιολόγος και γιατρός γνωστός για την έρευνά του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικο-οικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας. Είναι καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης.

Είναι επίσης συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale. Δεν τελειώσαμε... Από το 2006 είναι μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικανικής Ενωσης. Και από το 2017 μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Πάλι δεν τελειώσαμε.

Το 2009, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του περιοδικού «Time» με τις εκατό πιο σημαντικές προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ένα χρόνο αργότερα, από την περιοδική έκδοση «Foreign Policy» στην λίστα των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.

Από Ελληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν πυρηνικός φυσικός και η μητέρα του ψυχολόγος. Το μήλο πέφτει κάτω απ' τη μηλιά. Ο Νίκολας λοιπόν γεννιέται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, αλλά όταν είναι 3 ετών η οικογένεια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Για τρία χρόνια. Αρκετά για να μάθει τη μητρική του γλώσσα. Μεγαλώνει στη Washington D.C., σπουδάζει Βιολογία στο Yale, κερδίζει το Βραβείο Russell Henry Chittenden, ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και ειδικεύεται στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου το 1989.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: