«Έπεσε» για αρκετές ώρες • Φόβοι για συστηματική υπονόμευση από τη ΝΔ...
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το βασικό εργαλείο διαφάνειας, όπου αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές πράξεις του δημόσιου τομέα, «έπεσε» την περασμένη Δευτέρα για δύο ώρες.
Το...
γεγονός θορύβησε αρκετούς από τους ανθρώπους που είναι χειριστές σε φορείς ή παρακολουθούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή και μια ενδελεχής έρευνα αποδεικνύει ότι η κατάρρευση του συστήματος, δεν ήταν καθόλου τυχαία αλλά υποκρύπτει σοβαρές δυσλειτουργίες όσο και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πηγές, η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι εξαντλήθηκαν οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα. Για τους ειδικούς της πληροφορικής όμως, σε ένα σύστημα τόσο κρίσιμο για τη δημόσια διοίκηση, αυτό είναι αδιανότητο. Παρότι διορθώθηκε όπως ήταν λογικό σε λίγες ώρες, το περιστατικό δείχνει τρομερή αβλεψία από την πλευρά των υπευθύνων αλλά και παντελή έλλειψη συντήρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, το περιστατικό ανέδειξε ότι εδώ και καιρό η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι «παρατημένη» από την κυβέρνηση. «Υπάρχει μια σιωπηρή απαξίωση και συστηματική εγκατάλειψη από την αρμόδια πολιτική ηγεσία» αναφέρεται από πρόσωπα που γνωρίζουν.
Τι σχεδιάζουν για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
Καθώς πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρή κατηγορία, φαίνεται πως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι σχετικές προβλέψεις για αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να υποδέχονται τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων, έχουν «ξεχαστεί» και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ δουλεύει «στον αυτόματο». Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δείχνουν μια προσπάθεια είτε να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση είτε σε ουσιαστική υπονόμευση, ώστε τα «μεγάλα δεδομένα» της να καταστούν χαοτικά και μη επεξεργάσιμα για την εξαγωγή πολιτικών και δημοσιογραφικών συμπερασμάτων για τις δαπάνες, τις αποφάσεις και, γενικότερα, τις επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης. Ή σε διαφορετική περίπτωση, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε από στελέχη του δημοσίου και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, να δοθεί σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους και αξιοπιστίας.
Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίστηκε ως η κυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που θα ψηφιοποιούσε το δημόσιο τομέα, αποδεικνύεται ότι δεν έχει κάνει το παραμικρό στον τομέα της δημόσιας λογοδοσίας, της ανοιχτότητας των δεδομένων ή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Αντιθέτως αξιοποιεί της τεχνολογίες για να «συγκεντρώσει» εξουσίες και αρμοδιότητες στο «επιτελικό κράτος» που έχει οικοδομηθεί γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσα σε ένα κλίμα ρουσφετολογικό και συγκεντρωτικό που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση, η πιθανή υπονόμευση του στοιχειώδους εργαλείου διαφάνειας, θα οδηγούσε σε δυστοπικές καταστάσεις τη δημόσια διοίκηση.
«Παρελθόν» Μητσοτάκη με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Το γεγονός δεν είναι τυχαίο αν συνυπολογιστεί ότι δύο φορές στο παρελθόν, ως υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε απολογούμενος για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αρχικά, το 2013, για απόπειρα παράκαμψης της εφαρμογής, από μια «λανθασμένη διατύπωση» σε νομοθετικό κείμενο, όπως υποστήριξε εκ των υστέρων, παραδεχόμενος το πρόβλημα ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Όμως το 2014, μετά από ρεπορτάζ του tvxs.gr, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε απώλεια των παλαιών συνδέσμων (url's) των αποφάσεων και επιχειρήθηκε υποβάθμιση του συστήματος και, κυρίως, τη δυνατότητας παρακολούθησης και αναζήτησης. Και τότε το Υπουργείο έσπευσε να διορθώσει τα προβλήματα που εντόπιζε το ρεπορτάζ και να καθησυχάσει, όμως οι φόβοι για τις πραγματικές προθέσεις παραμένουν έκτοτε.
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ως κατάκτηση της δημόσιας διοίκησης, και μοναδικό «φρένο» στην ασυδοσία των πολιτικών παραγόντων παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα για την κυβέρνηση ΝΔ. Θα προστατεύσει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία ή θα γίνει βορρά στην αδιαφάνεια και τη φαυλότητα;
Γιάννης Σιδηρόπουλος
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου