11.3.20

Απεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης...

 Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου που εισάγει ο νόμος Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία και για την εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Την ίδια ώρα ...
ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με χθεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι θα απευθύνει χαιρετισμό στους 220 νεοπροσληφθέντες της Υπηρεσίας σε εκδήλωση στο υπουργείο, στο κτίριο Κεράνη, στις 3 μ.μ., σε μια προκλητική κίνηση που επιχειρεί να απαξιώσει πλήρως την απεργία και να διχάσει τους εργαζομένους, θέτοντας τους νεοπροσληφθέντες ενώπιον πρωτοφανών εκβιαστικών διλημμάτων.

Αλλωστε, με δηλώσεις του το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κύριος Μηταράκης εμφανίστηκε να αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επικαλούμενος τη συγκυρία, τη στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση έχει αναστείλει με τρόπο πρωτοφανή και ξένο προς το διεθνές δίκαιο την κατάθεση νέων αιτημάτων ασύλου. Τις δηλώσεις του υπουργού τις καταγγέλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία δηλώνει τη στήριξή της στην απεργία και στο συλλαλητήριο που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι.


Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ Σύλλογος Συμβασιούχων σημειώνουν ότι ο νόμος Χρυσοχοΐδη «εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου έναν μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας» και χαρακτηρίζουν τον νόμο εφαλτήριο για την κορύφωση της πολιτικής αποτροπής που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα στα νησιά και στον Εβρο.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών καταγγέλλει ότι ο νόμος προκαλεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες, τις οποίες επιτείνει η ξαφνική αλλαγή έδρας της Υπηρεσίας στο κτίριο Κεράνη. Καταγγέλλει επίσης την πρακτική στελέχωσης της υπηρεσίας με πρόσληψη συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε λυόμενες κατασκευές, κάποιες φορές χωρίς θέρμανση ή ψύξη, χωρίς ανεκτές τουαλέτες ή έξοδο κινδύνου, ή σε προαύλια όπου επικρατεί μέχρι και χάος.

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: