23.3.20

Μια νέα πραγματικότητα...


Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το ποδόσφαιρο έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Αρχικά φέρθηκε σαν να είναι αλώβητο από τον κορονοϊό και συνέχισε τη δραστηριότητά του. Κατόπιν πανικοβλήθηκε και «κατέβασε τον διακόπτη» όταν...
δικά του μέλη άρχισαν να συγκαταλέγονται στα κρούσματα. Πλέον μετράει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης και βλέπει μπροστά του έναν Αρμαγεδδώνα. Με τον ορίζοντα ακόμα ομιχλώδη, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει παρελθόν η πανδημία...

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ο προβληματισμός είναι ίδιος. Από τους πιο ταπεινούς μισθούς έως τα υπερ-συμβόλαια των αστέρων, όλα πλέον βρίσκονται στον αέρα. Και τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης τώρα, όσο ακόμα δεν υπάρχει αγωνιστική δράση, διαφέρουν.

Στη Γερμανία, οι παίκτες της Γκλάντμπαχ ήταν οι πρώτοι που αποφάσισαν να δεχθούν μείωση των μισθών τους, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί το ποσό (1 εκατ. ευρώ μηνιαίως) που θα πληρώσει τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζόμενων του συλλόγου. Ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Μαξ Εμπερλ, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε απολύσεις».


Η Μπάγερν Μονάχου, η Ντόρτμουντ και η Μάιντς επεξεργάζονται αντίστοιχες φόρμουλες. Κάτι που χαροποιεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μπουντεσλίγκα, Κρίστιαν Ζάιφερτ, που τονίζει πως «ο καθένας από την πλευρά του πρέπει να κάνει ένα βήμα στην κατάσταση αυτή».

Στη 2η και την 3η κατηγορία της Ισπανίας, οι περισσότερες ομάδες έχουν στραφεί στη λύση της ERTE. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ρύθμιση που επιτρέπει στις ομάδες να λύσουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας (οπότε και να μην πληρώνουν μισθούς) για όσο καιρό διαρκεί η διακοπή του πρωταθλήματος. Την εφαρμόζουν όχι μόνο στους υπαλλήλους τους, αλλά και στους ποδοσφαιριστές.

Στη Γαλλία, επίσης εφαρμόζεται από αρκετές ομάδες (Λιόν, Αμιάν, Μονπελιέ, Νιμ) η εν λόγω ρύθμιση αλλά μερικώς: όχι με διακοπή, αλλά με μερική καταβολή των μισθών των παικτών.

Στην Ελβετία, η Σιόν επέλεξε σκληρά μέτρα. Ελυσε τα συμβόλαια 9 παικτών που δεν αποδέχθηκαν μείωση αποδοχών: πρόκειται για τους Αλεξ Σονγκ (πρώην της Μπαρτσελόνα), Παϊτίμ Κασάμι (πρώην του Ολυμπιακού), Γιοάν Τζουρού (παλιά στην Αρσεναλ) και τους Σεϊντού Ντουμπιά, Ζαβιέ Κουασί, Ερμίρ Λενιάνι, Μιακέλ Φασινετί, Κρίστιαν Τσοκ και Μπιραμά Εντογέ.

Τον ίδιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει και η σκοτσέζικη Χαρτς, που ζήτησε από όλους τους μόνιμους υπαλλήλους, προπονητές και παίκτες να αποδεχθούν μείωση 50% του μισθού τους. «Είναι κατάσταση χωρίς προηγούμενο και απαιτείται δράση», τόνισε η ιδιοκτήτρια της ομάδας του Εδιμβούργου, Αν Μπατζ.

Οσον αφορά το μέλλον μετά τον κορονοϊό; Υπάρχουν τρία σενάρια για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. (α) επανεκκινεί η δράση με γεμάτες εξέδρες, οπότε οι απώλειες θα είναι μικρότερες, (β) ολοκληρώνεται η σεζόν με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, οπότε οι απώλειες τριπλασιάζονται λόγω της έλλειψης εισιτηρίων είτε (γ) το πρωτάθλημα διακόπτεται οριστικά (με οδυνηρές συνέπειες για τα ταμεία των συλλόγων λόγω κυρίως της απώλειας των χρημάτων της τηλεόρασης).

Οι μικρότεροι σύλλογοι εξαρτώνται κυρίως από την τηλεόραση και τα εισιτήρια. Οσο πιο μεγάλες είναι οι ομάδες, αυξάνονται και τα έσοδα (εν προκειμένω οι απώλειες) από το μάρκετινγκ, τους χορηγούς, τις μετοχές ή σε συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης και από τα μουσεία τους, που κόβουν πάνω από 1,5 εκατ. εισιτήρια τον χρόνο.

Επιπλέον εννοείται ότι δεν θα δούμε μεταγραφές εννέα ψηφίων στην επόμενη μεταγραφική περίοδο και τουλάχιστον έως το 2021. Η οικονομική ύφεση θα υποχρεώσει τους μικρότερους συλλόγους να πουλήσουν για να ζήσουν, οπότε θα έχουν μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη και οι ενδιαφερόμενοι θα ψωνίσουν φτηνά. Ισως πρέπει να περιμένουμε επίσης απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης επαναδιαπραγματεύσεις συμβολαίων και προσαρμογές μισθών προς τα κάτω.

Και όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου...

 Βασιλική Παπαντωνοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: