9.3.20

Ο κορονοϊός έφερε χάος στην Ιταλία...



Χωρισμένη στα δύο η χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στον κόσμο, μετά την Κίνα, με εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα και δραματική αύξηση των νεκρών στο τελευταίο 24ωρο.

Η Ιταλία βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις με...
τους νεκρούς να αυξάνονται κατά 133 μόλις σε μία μέρα, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 366, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.375 και, τη στιγμή που τα έκτακτα μέτρα αυξάνονται, στις περιοχές του Βορρά που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας επικρατεί πανικός.

Διαβάστε ΕΔΩ το live της σημερινής ημέρας με όλες τις εξελίξεις παγκοσμίως.

Περισσότεροι από 15 εκατ. άνθρωποι στην «κόκκινη ζώνη»

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη ακραίων μέτρων για να προλάβει την περαιτέρω καταστροφή, προκάλεσε, όμως, πανικό στους κατοίκους των βόρειων περιοχών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κύμα φυγής προς τον Νότο και τις περιοχές της Κάτω Ιταλίας να λάβουν, με τη σειρά τους, αποτρεπτικά μέτρα.

Στη λεγόμενη «κόκκινη» ζώνη περιλαμβάνονται όλη η Λομβαρδία, δεκατέσσερις περιοχές σε σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια, Πιεμόντε, αλλά και περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.

Για περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων έξω από τις περιοχές αυτές, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν χώροι συνάθροισης όπως γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά και χιονοδρομικά κέντρα.

Οι αρχές επέβαλαν, ακόμη, απαγόρευση συναθροίσεων από 1.000 και πάνω άτομα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέτρο που επηρεάζει και το πολύ δημοφιλές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σκληρή στάση σε όποιον δεν σέβεται τους κανόνες, τη στιγμή που αρκετές κυβερνήσεις άλλων κρατών «γλυκοκοιτάζουν» τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Η αντίδραση από την Κάτω Ιταλία

Σε μία περίεργη αναβίωση της εχθρότητας που επικρατεί ανάμεσα στον ιταλικό βορρά και νότο, οι περισσότερες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας ζήτησαν από τους πολίτες που τις ώρες αυτές επιστρέφουν από την Λομβαρδία και άλλες περιοχές του ιταλικού Βορρά να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. 

Την απόφαση αυτή έλαβαν οι περιφερειάρχες της Καλαβρίας, Απουλίας, Καμπανίας και Μπαζιλικάτα. Και στις περιοχές Αμπορούτσο και Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία, ελήφθη η ίδια ακριβώς απόφαση.

Οι ανακοινώσεις αυτές ήλθαν μετά από την περίεργη νύχτα του Σαββάτου, όπου  αρκετοί πολίτες, τρομοκρατημένοι από τις διαρροές περί επιβολής καραντίνας στον Βορρά, προσπάθησαν να διαφύγουν στα νότια.

Λίγη ώρα αργότερα και ο κυβερνήτης της Σαρδηνίας, Κρίστιαν Σολίνας, ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα και για όσους φθάνουν στο νησί από τις επίμαχες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας.


Κατεβάζει «ρολά» η Καθολική Εκκλησία

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων η Καθολική Εκκλησία προέβη σε μία πρωτοφανή απόφαση, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων, σταματούν να τελούνται λειτουργίες, γάμοι και κηδείες στις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου.

«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Βατικανού να μην πραγματοποιήσει, σήμερα, κυριακάτικο κήρυγμα αυτοπροσώπως ο Πάπας.


«Ανοχή» από την Ε.Ε. στον προϋπολογισμό

Τέλος, το οικονομικό πλήγμα αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα ιδιαίτερα από τη στιγμή που η εξάπλωση του κορονοϊού έχει συμβεί σε πλούσιες περιοχές της Ιταλίας που αποτελούν την «ατμομηχανή» της οικονομίας, αλλά και άλλες με τεράστια έσοδα από τον τουρισμό.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιτρέψει πρόσθετες δαπάνες στη Ρώμη για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Σημειώνεται, ότι Βρυξέλλες και Ρώμη είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης πριν από αρκετούς μήνες εξαιτίας της άρνησης της ιταλικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: