18.3.20

Τα μυστικά του τεστ για τον ιό...


...και οι επιτήδειοι...
Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας, με το πρώτο σύμπτωμα βήχα ή πυρετού η αγωνία του καθενός από εμάς μεγαλώνει. «Εχω κορονοϊό;», «να κάνω το τεστ;», «φοβάμαι», «κινδυνεύω;», «θα γίνω καλά;». Παρ’ όλο που η οδηγία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας είναι...
σαφής, κάποιοι επιτήδειοι βλέπουν μια νέα αγορά να ανοίγει εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων.

Επειτα από γνωμάτευση των κορυφαίων καθηγητών Μικροβιολογίας, που συμμετέχουν στην 26μελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η υιοθέτηση ειδικών κριτηρίων που αφορούν την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό. Κριτήρια που συμβαδίζουν με εκείνα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η κυκλοφορία της νόσου θεωρείται δεδομένη στη χώρα μας. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τον ιό και προφυλασσόμαστε, αλλά ότι τον έχουμε και να μην τον μεταδώσουμε σε άλλον», υπογραμμίζει συνεχώς ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ετσι δίνεται προτεραιότητα στους ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική νόσο (πνευμονία), καθώς και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικοί πολίτες καλούνται να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο για έλεγχο, αλλά να παραμένουν σπίτι τους.


«Παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι τρέχουν να δουν αν έχουν τον ιό ενώ έχουν ελαφρά συμπτωματολογία και κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νοσοκομεία, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος και η εμπροσθοφυλακή που θέλουμε να προστατέψουμε», σημείωνε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι οδηγίες ισχύουν σε κάθε περίπτωση, δημόσιου ή ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Νικολάου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής.

«Καθόμαστε σπίτι»

«Είμαστε εν δυνάμει όλοι φορείς. Το μόνο που καταφέρνουμε με την αγωνία είναι να ενεργούμε σε βάρος του συνόλου. Δεν μπορεί να γίνεται το τεστ σε κάθε γριπώδη συνδρομή. Δεν είναι ο χρόνος να γίνει εξέταση ρουτίνας. Γι’ αυτό καθόμαστε σπίτι αν έχουμε ελαφριά συμπτώματα», τονίζει η ίδια.

«Δεν έχει σημασία αν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό ή όχι. Από τη στιγμή που δεν νοσεί κάποιος ή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει το τεστ, κάνει ανοσία. Οταν νοσεί ή ανήκει στους ευάλωτους πληθυσμούς, τότε σαφώς και υπάρχει ανάγκη», διευκρινίζει.

Οι γιατροί, μας λέει, «είμαστε στην πρώτη γραμμή και πρέπει να δώσουμε τη λύση. Η εξέταση πρέπει να γίνεται μόνο με την εντολή του γιατρού». Επιπλέον, «χρειάζεται μεγάλη φειδώ στη χρήση των αντιδραστηρίων λόγω παγκόσμιας έλλειψης, αλλά και από την άποψη ότι γίνεται κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων σε μια ώρα δύσκολη, την ώρα της κρίσης».

Ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα όποιος θέλει μπορεί να κάνει το τεστ. Ενα τεστ που κοστίζει από 170 έως 300 ευρώ (!) και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον πολίτη. Για να μπει ένα φρένο, λοιπόν, στην ανεξέλεγκτη ζήτηση και τη μειωμένη προσφορά, αλλά και για να μην αναγκάζεται ο κόσμος που έχει ανάγκη να κάνει το τεστ να το πληρώνει ακριβά, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής με πρωτοβουλία της προέδρου της, Χρ. Νικολάου, απέστειλε προχθές αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αξιολογηθεί και να κοστολογηθεί το τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ώστε στη συνέχεια να συνταγογραφείται και να καλύπτεται το κόστος του από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια η καθηγήτρια είναι και αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Κοστολόγησης του ΚΕΣΥ. «Ηδη η αρμόδια επιτροπή έχει κάνει την απαιτούμενη προεργασία. Γνωρίζουμε το κόστος του τεστ που περιλαμβάνει και τη λήψη επιχρίσματος», μας λέει.

Το υπουργείο Υγείας απάντησε ότι «η εξέταση έχει ήδη κοστολογηθεί από το υπουργείο». Ο υπουργός Υγείας λόγω ειδικών συνθηκών δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τη διαδικασία. Με ΚΥΑ κοστολογεί την εξέταση και δίνει τη δυνατότητα να διεξάγεται σε ειδικά ιδιωτικά εργαστήρια που θα πληρούν τις προδιαγραφές που θα περιγραφούν άμεσα σε άλλη ΚΥΑ, τα οποία εργαστήρια δεν θα υποχρεούνται σε υποχρεωτική επιστροφή (clawback), δηλαδή θα μπορούν να κάνουν απεριόριστο αριθμό τεστ.

Ωστόσο, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής επανέρχεται με επιστολή της ζητώντας επανακοστολόγηση, διότι θεωρεί ότι η υπάρχουσα κοστολόγηση του υπουργείου Υγείας είναι υπέρογκη. Επιπλέον ζητά να δοθεί η δυνατότητα να διεξάγεται όχι μόνο σε συγκεκριμένα εργαστήρια αλλά σε όλα εκείνα που έχουν τη μοριακή υποδομή. «Οφείλουμε να ζητήσουμε η εξέταση να κοστολογηθεί όσο ακριβώς κοστίζει», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.

Είναι όλα τα τεστ αξιόπιστα; Και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα; «Τα εργαστήρια τα οποία διαθέτουν μοριακή υποδομή, είτε είναι δημόσια ή ιδιωτικά, είναι αξιόπιστα. Από τη στιγμή που γίνεται μοριακός έλεγχος (real time CPR) δεν έχει σημασία αν διεξάγονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα», μας λέει η Χρ. Νικολάου.

Εκεί που «χρειάζεται προσοχή είναι στα τεστ που διεξάγονται με τον έλεγχο αντισωμάτων», προσθέτει. Η ίδια στηλιτεύει διαφήμιση σε κυριακάτικη εφημερίδα που αφορά τεστ που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το φαρμακείο της γειτονιάς του, να το κάνει στο σπίτι του και να στείλει το δείγμα στο ΕΚΠΑ!

Επιστημονικά δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, λέει κατηγορηματικά η κ. Νικολάου. «Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η λήψη του δείγματος, κατά την οποία μπορεί να διαδοθεί ο ιός. Απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, απαιτεί επιστημοσύνη, ειδική εκπαίδευση», σημειώνει.

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε το τεστ μιλώντας με τον Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και τον Ανδρέα Γαλανόπουλο, πρόεδρο του Ομίλου Προμηθευτικών Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΑ). Και οι δύο είχαν λάβει γνώση της διαφήμισης που δημοσιεύτηκε και μάλιστα είχε προκαλέσει και τη δική τους έκπληξη. Το συζήτησαν μεταξύ τους καθώς και με τον Ανδρέα Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών. «Δεν κυκλοφορεί τέτοιο τεστ στα φαρμακεία της χώρας», μας διαβεβαίωσαν.

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Χρ. Νικολάου συστήνει σοβαρότητα στους πολίτες και τήρηση των οδηγιών. «Είναι μια δοκιμασία για την υγεία του πληθυσμού. Χρειάζεται οι πολίτες να ανταποκριθούν, χρειάζεται κοινωνική συνοχή. Κι αυτό ξεκινάει από το ποιος κάνει το τεστ και φτάνει μέχρι ποιος συγχέει το «μένω σπίτι» με το «κάνω διακοπές»», τονίζει.

Ωστόσο, χωρίς την απαραίτητη στήριξη του ΕΣΥ, προσθέτει η ίδια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απειλή της δημόσιας υγείας. «Τώρα, απλά, η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από τους μηχανισμούς της δημόσιας υγείας. Χρειαζόμαστε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί η πολιτεία να το κάνει. Υπάρχουν έτοιμοι διορισμοί, έχουν γίνει οι κρίσεις και έχουν παγώσει μετά τις εκλογές», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Η ενίσχυση των μηχανισμών της δημόσιας υγείας είναι κρίσιμος παράγοντας για τον έλεγχο του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας».

«Εξετάστε περισσότερους»

«Τεστ, τεστ, κάντε περισσότερα τεστ!». Με αυτή τη φράση ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κάλεσε σε παγκόσμια κινητοποίηση, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις να εξετάζουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι κάνουν μέχρι σήμερα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά με τα μάτια δεμένα». Οι συστάσεις του ΠΟΥ δείχνουν πως μπορεί τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης του πληθυσμού, τα οποία εφαρμόζονται και στη χώρα μας, να μην είναι επαρκή για την αποτελεσματικότερη μείωση της διάδοσης του ιού.

Ντάνι Βέργου (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: