16.3.20

«Προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών»...


...λενε τώρα οι G7...
Οι ηγέτες των κρατών της Ομάδας των Επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη (G7) κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν με αφορμή την πανδημία του Covid-19 εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό που πιθανώς να είναι...
μια μακρά και δύσκολη υγειονομική κρίση. Ωστόσο, πέραν των ανακοινώσεων της προέδρου της Κομισιόν για απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στην Ε.Ε., δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.

Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι η διάσκεψη αυτή «ήταν η ευκαιρία να εκφράσουμε μια ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την κρίση, να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε σε διαφορετικούς τομείς. Για εμάς, η προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών μας».


Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη, η Ε.Ε. εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τους ερευνητές στην αναζήτησή τους για εμβόλιο.


«Ήταν επίσης η ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε περισσότερο ώστε να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να καταγράψουμε συγκεκριμένη πρόοδο, που είναι επίσης πολύ σημαντική», συμπλήρωσε.

«Προσωρινή απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στην Ε.Ε.»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που έγινε σε άδεια αίθουσα, συμμετείχε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε την πρόταση να επιβληθεί για διάστημα 30 ημερών προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην Ε.Ε.», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της Ε.Ε. και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: