8.2.20

Σταμάτησε την απεργία πείνας o Βίνικ...

Προσπάθειες να τεθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ σε κατ'οίκον περιορισμό αντί της φυλακής, καταβάλλει η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στο Παρίσι, Αλεξέι Μεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίνικ - γνωστός και ως Mr Bitcoin - εκδόθηκε πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές στη...
Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

«Οι υπάλληλοι της πρεσβείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους δικηγόρους του Βίνικ, οι οποίοι προετοιμάζουν προσφυγή σχετικά με την αντικατάσταση της φυλακής με κατ 'οίκον περιορισμό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρέσβης.

Σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η πρεσβεία για τις συνθήκες κράτησης και την υπόθεση γενικότερα του Ρώσου υπηκόου, ο ίδιος περιέγραψε ότι ο Βίνικ αισθάνεται αρκετά καλά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι υπάλληλοι του προξενείου επισκέπτονται τακτικά τον Βίνικ, ο οποίος βρίσκεται σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείου στο Παρίσι. Αισθάνεται αρκετά καλά. Ξεκίνησε να τρώει μετά από την απεργία πείνας που κρατούσε επί 40 ημέρες. Τον αφήνουν να παίρνει από σταθερό τηλέφωνο τους συγγενείς και τους δικηγόρους του, τα ονόματα των οποίων είχαν συμφωνηθεί με τον δικαστή. Έχει μια μικρή τηλεόραση με τα γαλλικά κανάλια στον θάλαμό του. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βίνικ, η συμπεριφορά απέναντί του είναι σωστή. Δεν έχει ακόμα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο της επόμενης ακρόασης της υπόθεσής του.»

Συνεχίζοντας, ο Αλεξέι Μεσκόφ αναφέρθηκε στα διπλωματικά βήματα που θα ακολουθήσει η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία, προκειμένου ο Αλεξάντερ Βίνικ, να εκδοθεί στη Ρωσία.

«Είχε σταλεί ρηματική διακοίνωση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα ενός Ρώσου πολίτη (σ.σ. Βίνικ), για να έχουν οι υπάλληλοι του προξενείου ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν, για να επιτρέπεται στους εκπροσώπους της πρεσβείας να παρευρίσκονται στις ακροάσεις και για να εξεταστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσία για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Ρωσία.

Παρά την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος για την επιστροφή του Αλεξάντερ Βίνικ στην Ελλάδα μετά τη δίκη στη Γαλλία, για τη μεταγενέστερη μεταφορά του στις ΗΠΑ, η πρεσβεία υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας να διεξάγουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την για την αµοιβαία συνδροµή επί ποινικών υποθέσεων του Συµβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο 20.4.1959), διερευνητικές έρευνες σε ποινική υπόθεση εναντίον του Αλεξάντερ Βίνικ στη Ρωσία. Τα έγγραφα θα πρέπει να αποστέλλονται στον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας, καθώς και να επιτρέπεται στους υπαλλήλους Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Γαλλία.»

Όπως ενημέρωσε ο Ρώσος πρέσβης, προς το παρόν, ο Γάλλος ανακριτής της υπόθεσης του Αλεξάντερ Βίνικ, αναφερόμενος στο απόρρητο της έρευνας, δεν επιτρέπει στον υπεύθυνο του προξενείου στη Γαλλία να είναι παρών στις ανακρίσεις.

Η υπόθεση Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως Mr Bitcoin, συνελήφθη στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω κρυπτονομισμάτων.

Παρέμεινε κρατούμενος στην Ελλάδα για 30 μήνες, χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι που είναι αντίθετο με το Σύνταγμα αφού ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες και επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Αυτή τη στιγμή, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, όπου εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών...

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: