8.2.20

«Last year», η αύξηση του ακατάσχετου...

Στα χαρτιά παραμένει εδώ και εννέα μήνες η εφαρμογή του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, ενός μέτρου που έχει σχεδιαστεί για να δώσει ανάσες ρευστότητας στην υπερχρεωμένη επιχειρηματική κοινότητα. 

Μολονότι ο...
προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες κ.ά.) με ληξιπρόθεσμα χρέη έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, στην πράξη είναι ακόμη ανενεργός. Και θα παραμείνει έτσι, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να τον συνδέσει με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ακόμα και στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο αποφάσιζε σήμερα να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, αυτός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, αφού απαιτείται πολλή τεχνική δουλειά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις τράπεζες.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο το μέτρο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί είναι γιατί στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να το αναμορφώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διάφορα σενάρια αλλαγών της σχετικής διάταξης που νομοθετήθηκε επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς ωστόσο να έχει προκριθεί κάποιο από αυτά.

Ετσι, η νέα ρύθμιση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου χωρίς τον προοδευτικά ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, που σημαίνει ότι οι οφειλέτες που θα υπαχθούν σε αυτήν θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων – ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Η ψηφισμένη διαδικασία προβλέπει ότι, προκειμένου να χτιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός από τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, πρέπει να έχουν προηγηθεί τα εξής δυο βήματα: η πληρωμή δυο δόσεων της πάγιας ρύθμισης και η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Στην πράξη, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός λειτουργεί ως εξής:

1. Ενας φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δυο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το ψηφισμένο μέτρο προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δυο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Δεν θα είναι όλοι οι οφειλέτες κερδισμένοι. Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

4. Εάν η δόση είναι 500 ευρώ, με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

5. Οσο ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να κερδίσει συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

6. Τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

7. Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών του, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση του ακατάσχετου ορίου, και στη συνέχεια χάσει τη ρύθμιση (εξαιτίας της μη καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων), τότε χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Σε διαγραφές οφειλών έως 10 ευρώ προχωρεί η ΑΑΔΕ, ενώ ετοιμάζεται ειδικό αρχείο με χρέη που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι αφενός να μειωθεί ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη και αφετέρου να πάψουν οι αποκαλύψεις του υπουργείου Οικονομικών με… σκελετούς από τις ντουλάπες για τα συγκεκριμένα χρέη. Η εικόνα πρέπει να γίνει πιο αντιπροσωπευτική. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: