3.2.20

Fake news Κικίλια για τα φάρμακα...

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα φαρμακεία της χώρας οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ψευδώς υποστήριξε ότι...

«όσοι συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα». «Οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση, εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο» καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να αποκαταστήσει την αλήθεια, που είναι ότι με τροπολογία της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, εάν αυτά είναι γενόσημα. Αν όχι, πληρώνουν κανονικά την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Κικίλιας αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 31/12/2020 από τη συμμετοχή στους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιώργου Αυτιά και συγκεκριμένα για το αν όλα τα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα, θα είναι δωρεάν, ο υπουργός Υγείας απάντησε δύο φορές καταφατικά, παραπληροφορώντας πάνω από 300.000 συνταξιούχους. Οι δηλώσεις Κικίλια φαίνεται να έχουν προκαλέσει εντάσεις σε πολλά φαρμακεία, καθώς, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα», αλλα «ουδέποτε νομοθετήθηκε» κάτι τέτοιο.

«Οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση, εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο», προσθέτου οι φαρμακοποιοί και τονίζουν επίσης ότι «δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και όχι πρόχειρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο Υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι»...

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: