3.2.20

Όραμά του η ασύδοτη αγορά...

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος... Από την ιστορική εκείνη ημέρα κοπής της πίτας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, στο Μαρούσι. Ηταν 3 Φεβρουαρίου 2019 και το γήπεδο κατάμεστο. Με τον κόσμο να καλωσορίζει τον Αντώνη Σαμαρά, φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς», τον Βορίδη να χαμογελά, τον Πορτοσάλτε να...
χαιρετά, τον Μπογδάνο να ακκίζεται στον φακό και τον Αδωνι να νιώθει απλώς... ευτυχισμένος. Εβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες με την κυρία Πατούλη, δεκάδες άλλες με αγνώστους και φυσικά με τη σύζυγο, με την οποία έκαναν αξέχαστη θεαματική είσοδο.

Εκείνο το βράδυ, ούτε που θα τολμούσε να πει αυτό που είπε χθες, ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε πρέπει να υπάρχει γιατί είναι ζημία για την οικονομία». Γι' αυτό και η ομιλία του εκείνη τη μέρα κινήθηκε μεν σε αντισυριζαϊκούς τόνους, αλλά με τη στοργή και την τρυφερότητα που πρέπει να δείχνει ένας μελλοντικός υπουργός στους καταπονημένους δανειολήπτες.

Ενα χρόνο μετά ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός. Μιλά και πάλι σε κοπή πίτας και κανένα προεκλογικό βαρίδι δεν μπορεί να του περιορίσει τον επιτηδευμένο αυθορμητισμό και τη ρητορική του ικανότητα. «Ναι, λοιπόν, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία» δηλώνει απερίφραστα στο μέσο μιας ανάλυσης που εμπεριέχει τα πάντα: τα spreads που πέφτουν, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τα «κόκκινα» δάνεια... την προτροπή των δανειοληπτών να κάνουν χρήση της τελευταίας ευκαιρίας για τη ρύθμιση του στεγαστικού τους, τις αναφορές σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν καθεστώς προστασίας.

Η εξουσία μολύνει με τον ιό της αποξένωσης από την αλήθεια. Και η αλήθεια λέει ότι εάν δεν υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον «νόμο Κατσέλη» και τις αλλαγές που πρόσθεσε ο «νόμος Σταθάκη», πάνω από 200.000 οικογένειες θα παρέμεναν βυθισμένες στο έλος των στεγαστικών χρεών.

Εχει δίκιο ο υπουργός Ανάπτυξης. Στην Ισπανία τα funds δεν συνάντησαν τέτοιους περιορισμούς. Οι κατασχέσεις ήταν ανεξέλεγκτες. Κι αλλού, το θεμελιώδες δικαίωμα στεγαστικής προστασίας μετατράπηκε σε ισχνό προνοιακό επίδομα, με στόχο τα σπίτια να επιστρέψουν στις τράπεζες και οι ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές.

Αυτό είναι το όραμα για την ασυδοσία της αγοράς που φαντασιώνεται ο κ. Γεωργιάδης; Και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: