18.2.20

Πορεία για τη «Δεύτερη φορά Αριστερά»...

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως κέρδισε -αν και με απώλειες- τον πρώτο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους...
εσωκομματικούς σκοπέλους και να περάσει τα δικά του «θέλω» αναφορικά με την περαιτέρω λειτουργία του κόμματος και τους όρους διεύρυνσής του.

Την ώρα που τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ασχολούνταν χθες με τη φράση του περί «αρμών της εξουσίας», κατηγορώντας τον για σταλινισμό, χούντα και ολοκληρωτισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε έναντι των 53+, της «παλιάς φρουράς» και όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη διεύρυνση και τις αλλαγές ισορροπιών εντός του κόμματος.

Αυτό είναι εν μέρει λογικό, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρθρογράφοι, που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το ερώτημα που έθεσε το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, δεν επιθυμούν μια αξιωματική αντιπολίτευση που δείχνει να ξεπερνά με τον έναν ή άλλο τρόπο τα εσωτερικά της προβλήματα (ή τουλάχιστον να τα αφαιρεί από το προσκήνιο της επικαιρότητας) και η οποία προχωρά ακάθεκτη στις αλλαγές εκείνες που θεωρούνται αναγκαίες ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η φράση «Δεύτερη φορά Αριστερά» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην αίθουσα του ξενοδοχείου που διεξαγόταν η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Ηταν μια φράση που είναι ζήτημα χρόνου να υιοθετηθεί ανάλογα και να μετατραπεί σε σύνθημα που θα ακούγεται έντονα το επόμενο διάστημα.

Μπηχτή στον Σκουρλέτη

Οι αλλαγές που υιοθέτησε η Κεντρική Επιτροπή, έστω κι αν κάποιες από αυτές εξελίχθηκαν σε ντέρμπι, αποτυπώνουν στο μέγιστο βαθμό την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν αποτύπωσαν σε μεγάλο βαθμό αυτό που ήταν γνωστό εδώ και καιρό, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν (ή προσπαθούν τουλάχιστον) δυο κόσμοι με δυο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Επιβεβαιώθηκε όμως και η θέση του Αλέξη Τσίπρα ως του ρυθμιστή των γεγονότων. Αυτό εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο.

Στην «Εφ.Συν.» του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου και με αφορμή το νέο κύκλο εσωστρέφειας που είχε αρχίσει να βγαίνει και πάλι προς τα έξω, γράφαμε: «Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει είτε σιωπηλός είτε επιλέγει να κρατήσει ίσες αποστάσεις... Γνωρίζει επίσης το ίδιο καλά πως ο ίδιος αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων...». Γράφαμε επίσης πως οι εξελίξεις θα είχαν άμεση σχέση με το στίγμα που θα έδινε ο Αλέξης Τσίπρας το προηγούμενο Σάββατο. Πράγμα που έγινε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι σε όλους τους διαφωνούντες και προς το παρόν βγήκε νικητής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η έκφρασή του «να μην υποτιμούμε τους followers», που ήταν ευθεία «μπηχτή» στον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, όταν στο παρελθόν ο τελευταίος είχε πει ότι το κόμμα δεν χρειάζεται followers, αλλά ενεργά μέλη.

«Ζέσταμα» για το συνέδριο

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο χθες, κράτησε χαμηλούς τόνους και σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και την εγγραφή νέων μελών σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε «υπήρξε ένα κόμμα “σκαντζόχοιρος”, ένα κόμμα κλειστό, όπως κακώς, ψευδώς και με μία διάθεση διαστροφής των απόψεων, γράφτηκε κατά καιρούς σε διάφορα ρεπορτάζ. Αυτά είναι ξένα προς τη δική μας Αριστερά και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συζήτηση».

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα πλέον ρόδινα; Μάλλον όχι. Οι διαδικασίες τρέχουν, τα όσα ειπώθηκαν από κορυφαία στελέχη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής απέδειξαν ότι οι ενστάσεις παραμένουν. Η λεκτική αντιπαράθεση Βούτση-Πολάκη σε σχέση με την αλλαγή της διαδικασίας στελέχωσης των επιτροπών της Βουλής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, τα όσα είπαν ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδεικνύουν πως η ηρεμία που παλεύει να επικρατήσει θα έχει διακοπές εσωκομματικής έντασης. Οπως φαίνεται, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την Κυριακή το βράδυ...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: