5.2.20

Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής υποκαθιστούν τους δικαστές...

Αντα Ψαρρά

Η λυσσώδης προσπάθεια ενοχοποίησης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έχει αγγίξει πλέον τον σκληρό πυρήνα παραβίασης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η χθεσινή ενέργεια των πρώην κυβερνητικών συνέταιρων να ενοχοποιήσουν, μεσούσης μάλιστα της...
προανάκρισης, μια εισαγγελέα εφέτη καλώντας τη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής όχι ως μάρτυρα, όπως όλους τους άλλους, αλλά ως ύποπτη ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της λογικής.

Με μια μέθοδο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος αμιγώς παρακρατική, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφάσισαν να υποκαταστήσουν το έργο της Δικαιοσύνης καθιστώντας από μόνοι τους κατηγορούμενη την Ελένη Τουλουπάκη. Η συντονισμένη εκστρατεία ενοχοποίησης της αρμόδιας εισαγγελέως ξεκίνησε φυσικά πολύ νωρίτερα και ειδικά όταν προέκυψαν από μαρτυρίες και ηλεκτρονικά αρχεία πιθανές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο της Novartis.

Οι συνεχείς προσπάθειες παρεμβάσεων δεν έγιναν ωστόσο αποδεκτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαστικών με σειρά αποφάσεων:

● Αρχικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν προσπάθειες από συγκεκριμένους δικαστικούς κύκλους συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία από την Ελ. Τουλουπάκη. Η κίνηση αυτή δεν τελεσφόρησε.

● Ακολούθησε η απόλυτη στοχοποίηση από τα έντυπα και τα ΜΜΕ τής τότε αντιπολίτευσης με τις γνωστές μεθόδους δολοφονίας χαρακτήρα και με αφορμή τις αναφορές Αγγελή οι οποίες κρίθηκαν αβάσιμες από τον εισαγγελέα που είχε εντολή να τις διερευνήσει.

● Παρά τα όσα απαράδεκτα είχαν διοχετευτεί σε βάρος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ευρύτατη πλειοψηφία (8-3) ανανέωσε τη θητεία της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

● Ακολούθησε η αίτηση εξαίρεσης, εκτός από την αγωγή κακοδικίας (με την οποία ζητάει 300.000 ευρώ αποζημίωση) με την οποία συμπλήρωσε τον νομικό της «πόλεμο» κατά των συναδέλφων της η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, και ο γιατρός σύζυγός της. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη από την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

● Από τον Ανδρέα Λοβέρδο κατατέθηκε άλλη αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς η οποία επίσης απορρίφθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο.

● Σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω και μετά τις πολιτικές και δημοσιογραφικές προτροπές να αφαιρεθεί η δικογραφία από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέλησε να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση συγκαλώντας την Ολομέλεια Εφετών. Η Ολομέλεια αποφάσισε να μην υποκύψει στις παρεμβάσεις, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρεθεί η δικογραφία από την αρμόδια εισαγγελέα.

Τελικά αφού όλες οι κινήσεις μέσω Δικαιοσύνης απέβησαν άκαρπες, τώρα τα δύο κόμματα αποφάσισαν να την παρακάμψουν και να καλέσουν με προσβλητικό τρόπο την Ελένη Τουλουπάκη να καταθέσει ως ύποπτη. Κι αυτό τη στιγμή που καλούνται ως μάρτυρες στην προανακριτική ακόμα και πρόσωπα που βαρύνονται με κακουργήματα ή με πειθαρχικά παραπτώματα.

Στο μεταξύ σήμερα καταθέτει ως μάρτυρας η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη, στην οποία η Ελένη Ράικου είχε αναθέσει δικογραφία για το σκάνδαλο Βγενόπουλου κι εκείνη στη συνέχεια την έθεσε στο αρχείο. Κατόπιν η ίδια τιμωρήθηκε πειθαρχικά για χειρισμούς που δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: