18.2.20

Ο Τσίπρας δείχνει – οριστικά – τον νέο ΣΥΡΙΖΑ...

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως καθαρός ως προς το πώς βλέπει ο ίδιος τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»: «Θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ανοικτό, ριζοσπαστικό αλλά και σύγχρονο κόμμα που αξιοποιεί τις δυνατότητες για να εμβαθύνει την εσωκομματική δημοκρατία», είπε στην...
χθεσινοβραδυνή του συζήτηση με τα μέλη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza. 

Όπως ήταν σαφής και ως προς την περίφημη απειλή της «πασοκοποίησης» που τείνει να εξελιχθεί σε… φετίχ της εσωκομματικής αντάρας περί την διεύρυνση: «Το ΠΑΣΟΚ», είπε, «ήταν εκείνο που άλλαξε και εγκατέλειψε τους ψηφοφόρους του και όχι το αντίστροφο. Όσοι έρχονται έχουν συνειδητοποιήσει ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους».

Εξίσου καθαρός ήταν και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου: Επέμεινε στην «εντολή μετασχηματισμού» όπως ο ίδιος την είχε περιγράψει από την βραδιά της 7ης Ιουλίου, υπενθύμισε προς όλες τις εσωκομματικές ομάδες πως το πραγματικό ταυτοτικό δίλημμα είναι η επιλογή ανάμεσα στο παλιό κόμμα του 4% και την μεγάλη προοδευτική παράταξη του 32% - «μπορεί να εκπροσωπούμε», είπε, «τις λαϊκές τάξεις και την νεολαία αλλά δεν είμαστε ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας» -, και αποδόμησε τους, προσχηματικούς και μη, φόβους της «ιδεολογικής καθαρότητας».

«Η διεύρυνση», διαμήνυσε, «όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως θα το κάνει πιο ριζοσπαστικό: ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε».

Κι ακόμη πιο καθαρά έδειξε πως η περίοδος της εσωτερικής χάριτος, ενδοσκόπησης, και ανταγωνισμού ομάδων και μηχανισμών είχε ημερομηνία λήξης η οποία και παρήλθε. Εν ολίγοις, παίρνει το παιχνίδι πάνω του, βγαίνει ο ίδιος μπροστά και κοιτά προς την κοινωνία και όχι προς την Κουμουνδούρου. Οι δύο παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή ήταν η σφραγίδα αυτού του στίγματος. Η συνέχεια δόθηκε με την χθεσινοβραδυνή συζήτηση στην πλατφόρμα isyriza και την σημερινή συνέντευξή του στον Alpha, και ακολουθούν δύο – ιδιαίτερης σημειολογίας – ταξίδια του στην Ευρώπη: Η παρουσία του σήμερα στο Παρίσι και την εκδήλωση της γαλλικής Γερουσίας για την διεύρυνση της Ε.Ε., και η συμμετοχή του την Πέμπτη, και πάλι ως παρατηρητή, στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Το μήνυμα είναι προφανές, το είπε ήδη και αυτό ο ίδιος: ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κόμμα εξουσίας» και, όπως επισημαίνουν οι σταθεροί συνομιλητές του, η κρίσιμη προτεραιότητά του στο εξής είναι η κατάθεση και εμπέδωση της «νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης».

Επ’ αυτού, εξίσου καθαρά, στην διαδικτυακή συζήτηση της Δευτέρας, έδωσε και το πλαίσιο τόσο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει όσο και του μοντέλου δακυβέρνησης της «δεύτερης φοράς αριστεράς» που θα διεκδικήσει.

Ως προς το πρώτο είπε ότι «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε τον κόσμο που μας ψήφισε δικαιωμένο, να καταφέρουμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος της αποχής και να πάρουμε και ένα ποσοστό των ανθρώπων που ψήφισαν Ν.Δ. – που την ψήφισαν γιατί τους έλεγαν ότι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Πρέπει να κάνουμε δυναμική αντιπολίτευση αλλά εμπεριστατωμένη. Κάνουμε εμπεριστατωμένη και ουσιαστική αντιπολίτευση διότι δεν αρκεί να φωνάζεις και αν έχεις διαρκώς το volume πολύ υψηλό, μετά δεν θα μπορεί να πάει παραπέρα.»

Ως προς το δεύτερο, εξήγησε πως ο ίδιος ορίζει τον περίφημο «έλεγχο των αρμών της εξουσίας»: «Φάγαμε πολύ ξύλο χθες αλλά είπαμε και μια αλήθεια. Όπου σταθώ ακούω το ίδιο ερώτημα. Πως θα μπορέσουμε την επόμενη φορά όχι μόνο να πάρουμε την κυβέρνηση αλλά και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα το κράτος έγινε λάφυρο κομματικό. Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία, το τρίπτυχο αυτό πρέπει να γίνει πράξη από την πρώτη μέρα και να προσθέσω και την λογοκρισία. Πρέπει να επιβάλλεις με αποφασιστικότητα την διαφάνεια και την αξιοκρατία.»

Παραπλεύρως, το τελευταίο τριήμερο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε – σε όλους τους τόνους – και πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής θα λειτουργεί με βάση τον πρώτο κανόνα της εσωκομματικής δημοκρατίας, εκείνον της αρχής της πλειοψηφίας. Πέρασε με οριακή πλειοψηφία την πρότασή του για ισοτιμία των νέων μελών που εγγράφονται διαδικτυακά και «αυτοπρόσωπα», αλλά τον πέρασε. Παρέπεμψε το θέμα της προσθήκης στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης για να υπερβεί τις αντιδράσεις, και επίσης θα το περάσει διότι εκεί διαθέτει την πλειοψηφική στήριξη των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και διαμήνυσε πως στο συνέδριο θα εισηγηθεί καταστατικές αλλαγές ώστε μεγάλα ζητήματα να κρίνονται και να ψηφίζονται από την βάση – όπου, επίσης, η πλειοψηφία στηρίζει την «ατζέντα Τσίπρα».

«Κομμένη η πλάκα» φέρεται να είπε στην Κεντρική Επιτροπή, όταν ετέθη αίτημα επανάληψης της ψηφοφορίας που κρίθηκε οριακά. Και όσοι μιλούν μαζί του λένε πως το εννοεί πλήρως…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: