14.2.20

Η ουσία και η διαδικασία...

Δεν επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από κάποια αντιπολιτευτική εμμονή. Ούτε από κάποια γενική και αόριστη αλλεργία απέναντι στους...
φόρους και στη φορολογική διοίκηση. 

Δεν μας τσίμπησε αίφνης η νεοφιλελεύθερη μύγα. Απλώς, υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη – στην προκειμένη περίπτωση, τη φορολογική δικαιοσύνη.

Από τα πάμπολλα μηνύματα και τηλεφωνήματα που δεχόμαστε καθημερινά στην εφημερίδα μας από φορολογούμενους συνταξιούχους που έχουν πέσει θύματα της αυθαίρετης, βιαστικής και άδικης μεταχείρισης από τις φορολογικές αρχές, αντιλαμβανόμαστε ότι ορθά επιλέξαμε να «σκάψουμε» το θέμα σε όλο του το βάθος.

Την επιλογή μας την επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει εν μέρει το πρόβλημα και ετοιμάζεται να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που καλούνται να καταβάλουν ξανά φόρο για ήδη φορολογημένα εισοδήματα να απαλλαγούν από την υποχρέωση να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες, μέσα από μια διελκυστίνδα προσφυγών και δικαστικών διενέξεων.

Φυσικά, δεν θα υπερασπιστούμε τους «μπαταχτσήδες». Προφανώς, στους χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους στους οποίους στάλθηκαν εσπευσμένα τις τελευταίες μέρες του 2019 τα πρόχειρα συμπληρωμένα εκκαθαριστικά, για να μην παραγραφούν οι φορολογικές οφειλές τους, πολλοί πράγματι οφείλουν φόρο. Και πράγματι όφειλαν να δηλώσουν τα αναδρομικά εισοδήματα.

Ωστόσο, στη συμπεριφορά της κρατικής αρχής απέναντι στον πολίτη μετράει εκτός από το τι έχει και το πώς κάνει κάτι. Ο τύπος υπηρετεί την ουσία με πολλούς τρόπους. Ειδικά στην περίπτωση της φορολογικής διοίκησης, που έχει να διαχειριστεί ένα συνονθύλευμα από φορολογικούς νόμους, ρυθμίσεις και εγκυκλίους που αλλάζουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από χρόνο σε χρόνο.

Αν είναι περίπλοκη και δύσκολη η διαχείριση της χαώδους φορολογικής πολυνομίας για τους φορολογικούς υπαλλήλους, τα στελέχη της ΑΑΔΕ και των Εφοριών, για τους αμειβόμενους φοροτεχνικούς και τους λογιστές, σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολη και περίπλοκη είναι για τον απλό συνταξιούχο.

Επομένως, το να αντιμετωπίζει η ΑΑΔΕ τον φορολογούμενο συνταξιούχο ως εξ ορισμού φοροφυγάδα, να τον «στολίζει» με προσαυξήσεις και πρόστιμα πριν του δώσει το δικαίωμα να διορθώσει και να υπερασπίσει τον εαυτό του, είναι μια μορφή κατάχρησης εξουσίας. Η διαδικασία είναι και αυτή κομμάτι της φορολογικής δικαιοσύνης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: