4.2.20

«Να σταματήσει η κυβερνητική κωλυσιεργία...

...για τα πνευματικά δικαιώματα»...

Τη στήριξή του στον αγώνα των δημιουργών για την αυτοδιαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ. Ο...
Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην κωλυσιεργεί στο ζήτημα αυτό. 

«Έπρεπε να έχει γίνει χθες», είπε αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, του αυτοδιοικούμενου οργανισμού συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και τη μεταφορά σε αυτήν της συνολικής δραστηριότητας του μεταβατικού σχήματος της ΕΥΕΔ.

Η Μαίρη Φασουλάκη, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), τόνισε πως «αν δεν υπήρχε η ρύθμιση - γέφυρα από την προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά σήμερα δεν θα υπήρχαμε», ενώ επισήμανε ότι διεθνής πρακτική είναι οι αυτοδιαχειριζόμενοι και αυτοδιοικούμενοι από τους καλλιτέχνες οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.


Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων τον έχει «απασχολήσει προσωπικά. Όταν έσκασε η φούσκα της ΑΕΠΙ και βρέθηκαν χιλιάδες δημιουργοί χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να έχουν απολαβές από τα δικαιώματά τους».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε «το νερό στο αυλάκι, δημιουργήσαμε έναν ενδιάμεσο φορέα με την προοπτική να φθάσουμε στη θέση να περάσουν τα δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς και να έχουν τη δυνατότητα οι δημιουργοί να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα των δημιουργών και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν τις θέσεις τους.

«Ο πολιτισμός δεν έχει χρώματα», είπε. «Οι δημιουργοί και οι συνθέτες, το ελληνικό τραγούδι είναι στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού μας, και πρέπει να στηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα χωρίς διακρίσεις».

Επίσης, επισήμανε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να εξηγήσουν και στην κοινή γνώμη και στην κυβέρνηση ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί και από εκεί και πέρα «πρέπει να είστε εσείς που μέσα από τις δικές σας διαδικασίες συλλογικές θα αποφασίσετε πως θα διαχειριστείτε αυτό που σας ανήκει».

Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ, ζήτησε «να είναι συνολική η μεταβίβαση από τον κρατικό φορέα στον φορέα των καλλιτεχνών που ψηφίστηκε παμψηφεί από δύο συνελεύσεις να δημιουργήσουμε τον δικό μας οργανισμό. Την ΕΔΕΜ».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ και την ΕΔΕΜ χαρακτήρισαν οξύμωρο το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού τους ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας από τους καλλιτέχνες, αφού τα στοιχεία για το πλάνο βιωσιμότητας υπήρχαν στο υπουργείο.

Τέλος, η Άλκηστις Τσίκλου από την ΕΔΕΜ ανέφερε ότι υπάρχουν πολυεθνικοί εκδότες που έχουν στηρίξει την ΕΥΕΔ από την αρχή και είναι και ιδρυτικά μέλη της ΕΔΕΜ, «οπότε μιλάμε για χιλιάδες δημιουργούς-μέλη της ΕΔΕΜ αυτή τη στιγμή και όχι μόνο Έλληνες, οι οποίοι επίσης ζητούν την άμεση αδειοδότηση και την άμεση μεταφορά των δραστηριοτήτων στον νέο οργανισμό, όπως έχει ψηφιστεί»...

efsyn.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: